פסיקת פיצוי עקב שימוש לרעה בזכות יוצרים

במאמר זה אציג מקרה בו הוגשה הודעת הסרה שלא כדין מטעם בעל זכויות יוצרים לאתר פלטפורמה בה נתבקש האתר להסיר תוכן מפר זכויות יוצרים. בדרך כלל, תכנים כאלו מוסרים מיד ומעלה התוכן אינו פוצה פה ומצפצף, פשוט כיוון שהמאבק אינו כדאי לו.
במאמר זה אציג בפניכם מקרה (בל נ' סטיל) בו הנסיבות היו שונות – וטוב שכך.
ריצ'רד בל הוא יוצר קולנועי שהכין סרט בשם “The Blackfella’s Guide to New York”.בהכנת הסרט סייעה לו גב' בשם טניה סטיל (Tanya Steele) המתגוררת בניו יורק. לאחר סיום הכנת הסרט, לקח בל את חומרי הגלם ויצר "טריילר" שהועלה על ידו לאתר Vimeo.
לפתע, גב' סטיל החלה מעלה טענות כאילו חומר הגלם של הסרט נמצא בבעלותה, והחלה לשלוח אליו התראות בפני הפרת זכות יוצרים, כמו גם פנתה לאתר המאחסן בדרישה להסיר את הסרט כיוון שהוא מפר לטענתה את זכויות היוצרים שלה.
כתוצאה מכך הוסרו התכנים על ידי בל מהאינטרנט, נדחתה הצגת תיק העבודות של בל בפני גורמים מסחריים פוטנציאליים ועוכבה מכירת הקטלוג של יצירותיו.
בל החליט שלא לשתוק, ופנה לערכאות האוסטרליות ולאחר דיון משפטי, הצהיר בית המשפט האוסטרלי על זכות היוצרים שלו בסרט.
בנוסף, פסק בית המשפט האוסטרלי לטובתו פיצוי בסך 147,000 דולר אוסטרלי וכן הוצאות משפט משמעותיות.
זהו פסק הדין הראשון שאני מכיר, אשר בו נפסקו הוצאות ופיצויים כל כך משמעותיים לטובת מי שנפגע כתוצאה מדרישת הסרת תוכן מפר שלא כדין.
אכן, נכון, מדובר במקרה חריג בו התובע הצליח להוכיח נזקים, אולם עדיין – עצם ההגנה על זכותו של אדם מפני הודעת הסרה שלא כדין היא צעד חשוב קדימה.
באנלוגיה לפסק דין זה, ניתן להשתמש במקרים בהם מופנית כלפי אתרי פלטפורמה אחרים דרישות שאינן כדין להסרת תכנים המפרים זכויות יוצרים לכאורה, והדבר עולה בקנה אחד עם הדוקטרינה האמריקאית הנקראת Copyright Misuse– שימוש לרעה בזכות היוצרים.
למרות זאת חשוב לציין שפסק הדין הזה ניתן בהעדר הגנה מטעם גב' סטיל (אפילו לא הוגש כתב הגנה, אולי דבר מובן לאור המרחק בין אוסטרליה לניו יורק.

המאמר נכתב ב-2012 ונבדק ע"י עורך הדין יורם ליכטנשטיין.

המאמר אינו המלצה ואין להסתמך עליו אלא לפנות לייעוץ ספציפי. המאמר נותר באתר בשל העניין ההיסטורי בו ויתכן שאינו עדכני.

עודכן לאחרונה ב-10.1.2023.