accessability logo

דברים שחשוב לדעת על חוק נגישות אתרים

במאמר זה אציג בפניכם התייחסות שחשוב להכיר ביחס לחוק הנגישות לאנשים בעלי מוגבלויות ביחס לאתרי אינטרנט ואפליקציות. שימו לב שמאמר זה אינו מתעדכן בשינויי החוק החל מכתיבתו ואין להסתמך עליו כמחליף ייעוץ משפטי, אלא כרקע כללי בלבד.

אחד מכל ארבעה לא יכול לגלוש באינטרנט בישראל

כעשרים וחמישה אחוזים מכלל הישראלים הם גברים, נשים וילדים עם מוגבלויות כלשהן. האם העובדה שיש להם מוגבלות כלשהי, בין או לקות ראייה, מוגבלות קוגנטיבית וכדומה, פירושה שרשת האינטרנט צריכה להיות חסומה בפניהם? ההיגיון הבריא אומר שלא, משום שרשת האינטרנט אמורה להיות נגישה לכל המבקש להשתמש בה. גם המחוקק סבור כך. אולם המצב כרגע ברשת האינטרנט בארץ ובעולם הוא שאתרים רבים אכן אינם מותאמים עבור ציבור רחב זה.

זו הסיבה בגינה נחקק לפני מספר שנים חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, ובעקבותיו התקין המחוקק מספר רב של תקנות המחייבות את הנגשתם של שלל תחומים ובכללם גם אתרי האינטרנט. כך, אם עד לא מזמן כל בעל אתר היה רשאי לעצב אותו כראות עיניו, כיום מוטלת עליו מגבלה המחייבת אותו לכלול בעיצוב זה גם אפשרויות שינגישו אותו לגולשים עם מוגבלויות.

באילו מוגבלויות מדובר?

בציבור הגולשים עם המוגבלויות שעבורו מיועד חוק נגישות אתרים נכללים גולשים עם מוגבלויות ראייה בדרגות שונות המתקשים לראות את התוכן, גולשים עם מוגבלויות בשמיעה המתקשים לשמוע את הנאמר בסרטוני וידאו, גולשים עם מוגבלויות פיזיות המתקשים בתפעול מקלדת ועכבר, גולשים עם מוגבלויות שכליות המתקשים להבין את התוכן המוצג על גבי המסך וגולשים עם מגוון מוגבלויות אחרות, בהם לקויי למידה, דיסלקציה ועוד.

פרטי החוק

חוק נגישות אתרים קובע כי עד לתאריך 26 באוקטובר 2017 כל אתרי האינטרנט בישראל חייבים להיות מונגשים לציבור הגולשים עם המוגבלויות. אתרים חדשים שעולים לאוויר חייבים להיות נגישים כבר כיום, ואילו אתרים קיימים אמורים לבצע עדכונים והתאמות על מנת להיות נגישים במועד.

ואם גולש עם מוגבלות ייתקל באתר שאינו מונגש? כל מה שעליו לעשות הוא לשכור את שירותיו של עורך דין ולפנות באמצעותו אל בית משפט. אתר שלא יהיה מונגש לאחר המועד האחרון שצוין לעיל יחשוף את בעליו לתביעה משפטית אשר עשויה להוביל לחובת תשלום פיצוי ללא הוכחת נזק בגובה עשרות אלפי שקלים; ואם מדובר באתר ציבורי כגון משרד ממשלתי או רשות מקומית אזי לא מן הנמנע שיוטלו על בעליו גם סנקציות פליליות.

מה צפוי בעתיד

המועד האחרון להנגשת אתרי אינטרנט כבר נדחה מספר פעמים, אולם בהנחה שהוא אכן יגיע לבסוף (שכן המועד הרשמי כבר חלף), לאנשים עם מוגבלויות צפוי עתיד חיובי למדי. ברגע שאתרי האינטרנט יהיו נגישים לאנשים עם מוגבלויות, עולם האינטרנט למעשה ייפתח בפניהם ויאפשר להם ליהנות מכל היתרונות שעד כה נאלצו להימנע מהם: קבלת מידע מגוון, תקשורת עם בני משפחה וחברים, קניות באופן מקוון ועוד – כל מה שנתפס כיום כשגרתי ומובן מאליו עבור 75 אחוזים מן האוכלוסייה אשר אין להם שום מוגבלות שהיא, יהיה נגיש לאותה אוכלוסייה שכיום אינה מסוגלת לראות, לשמוע, להבין או לתפעל גם את אתר האינטרנט הבסיסי ביותר.

 

תוכלו לקרוא עוד על נושאי משפט ביחס למשחקים, אפליקציות ומסחר אלקטרוני בקישור.