הגנה על קניין רוחני

במאמר זה ננסה להסביר כיצד ניתן לקבל הגנה על קניין רוחני שייצרתם, תוך הפניה לזכויות הקניין הרוחני הרלוונטיות.
השימוש במונח "קניין רוחני" הוא טעות הנפוצה בציבור, אשר אינו מבחין בין זכויות הקניין הרוחני השונות, וכתוצאה מכך אינו מצליח להגן על זכויותיו. למעשה "קניין רוחני" הוא שם כללי לאוסף זכויות, שכדי להגן על כל אחת מהן יש צורך לפעול בצורה אחרת.
נפתח בשאלה מה זה בכלל קניין רוחני ולמה (ולמי) הוא חשוב?
קניין רוחני (הידוע באנגלית כ-Intellectual Property או בקיצור IPהוא אגד של זכויות חוקיות שמגן על נכסים וירטואליים, חסרי קיום פיזי.
דיני הקניין הרגילים מגינים על הרכוש שלנו: על הדירה שרכשנו, על הארנק שלנו ועל המכונית שלנו. דיני הקניין הרוחני לעומתם נועדו להגן על נכסים אחרים, שהם חסרי קיום פיזי. בהתאם גם ההגנה על הקניין הרוחני שונה במידה רבה מההגנה על נכסי הקניין הרגילים שלנו.
דיני הקניין הרוחני חשובים לכל מי מאיתנו שיוצר יצירות שאינן פיזיות – קוד, תוכנה, עיצוב, אפליקציה, צילום, שיר, תמונה, ציור, מפה, רעיון, שיטה, תהליך, אתר אינטרנט, משחק וכדומה.
ההגנה על הקניין הרוחני מגנה בעיקר על האלמנטים היצירתיים שביצירות שלנו, גם אלו בעלות אלמנטים מסחריים.
ההגנה על הקניין הרוחני חשובה במיוחד בעידן הדיגיטאלי, האינטרנטי, בו העתקת יצירות הפכה לקלה ביותר ובלא כל פגם ביצירה המועתקת. אם החוק לא יתן הגנה לקניין הרוחני שלנו, נמצא את עצמנו נגזלים על ימין ועל שמאל (ולמעשה זה קורה גם בחסות החוק כך שהיוצרים חייבים לנקוט בצעדים אפקטיביים כדי להגן על הקניין הרוחני שלהם).
ישנן מספר זכויות קניין רוחני עיקריות, וכל אחת מהן מתייחסת לסוג אחר של "תוצרים" ומעניקה סוג אחר של הגנה.
בקליפת אגוז, כמו שאומרים עורכי הדין, ישנן מספר זכויות קניין רוחלני והחשובות ביניהן לצרכינו הינן:
§      זכויות יוצרים: זכויות אלו מגינות על שימושים מסויימים ביצירות, ואוסרות את ביצוע אותם שימושים בלא הסכמת בעל הזכות. מי שנעשה שימוש שכזה ביצירתו בלא הסכמתו יכול להגן על זכויותיו. רישום זכויות יוצרים אינו רלוונטי, אם כי ישנן דרכים אחרות שמתייחסות לתיעוד היצירות ומקילות לאחר מכן על תביעה בגין הפרה אם ברצוננו להגן על זכויות היוצרים שלנו.
§      סימני מסחר: זכויות אלו ממוקדות לא ביוצר אלא דווקא בקהל הלקוחות ומטרתן למנוע את הטעייתו על ידי מי שאין לו זכויות בסימן. סימן מסחר צריך להרשם אצל רשם סימני המסחר במדינה המתאימה (גם סימן מסחר שלא נרשם מקבל הגנה חוקית, אם כי בעייתית הרבה יותר).
§      גניבת עין: עילה נזיקית זו היא חלק מדיני הקניין הרוחני, ועניינה – סימן מסחרי שלא נרשם כדין. יתרונה הוא בקיומם של פיצויים בלא הוכחת נזק וחסרונה הוא בקושי הרבה בהוכחתה.
§      פטנטים: פטנטים מגינים על תהליך או מוצר ומונעים את מיסחורם בלא הסכמת בעל הזכות. כשרושמים פטנט, רושמים רשימת "תביעות" המגדירות את ההמצאה המוגנת, ומוצרים שמקיימים את אותם תביעות נחשבים כמפרים. לפני זמן מה התווספה גם בארץ האפשרות לרשום תוכנות מסויימות כפטנט, כפוף למגבלות שונות, ומומלץ להתייעץ עם בעל מקצוע רלוונטי (הוא עורך פטנטים. בלינק תמצאו את הקישור למרשם רשמי בנושא זה).
§      סודות מסחריים: אלו אינן זכויות קניין רוחני קלאסיות, אלא הן משלבות בין הגנה חוקית להגנה פרקטית שבעלי המידע יכול לקבל אם פעל נכונה. סוד מסחרי הינו כל מידע שיש לו ערך כלכלי, שנשמר בסודיות ושהמתחרים יצטרכו להשקיע משאבים כדי להשיגו בכוחות עצמם.
§      מדגמים: אלו הן זכויות המתייחסות לעיצוב תעשייתי-אסתטי של מוצרים תעשייתיים. לדוגמא – לכל כלי טכנולוגי ישנו גם עיצוב. לעיתים העיצוב הוא גנרי וסתמי ולעיתים – ייחודי. מדגמים מגינים על אותו עיצוב ייחודי. כדי לקבל הגנה על מדגם, חובה לרשם אותו בפנקס המתנהל כדין.
§      זכויות משדרים/מבצעים: אלו הן זכויות של מי שביצע יצירה מסויימת או מי שהפיק שידור של תוכנית או משדר טלוויזיה וחלים עליהן דינים ספציפיים. לא תמיד הזכויות קבועות בדין ולעיתים הן תוצר של מערך הסכמי.
האמור מעלה הינו מאמר כללי, אינו מתיימר לפתור בעיות ספציפיות וכל מטרתו היא לספק הבנה כללית של התחום. חובה להתייעץ עם בעל מקצוע מומחה בכל מקרה ספציפי.