רוצה להגן על זכות הקנין הרוחני שלך?

  • רשמת סימן מסחר אבל מישהו משתמש בלוגו או בשם של העסק שלך? צריך לתבוע אותו!
  • מישהו מפר את זכויות היוצרים שלך? איך מתמודדים?
  • צריך להגן על זכויות הקניין הרוחני שלך? צריך לבצע פעולה, ומהר.
  • אולי צריך יעוץ או חוות דעת בנושא?

אם ענית "כן" לאחת או יותר מהשאלות הגעת למקום הנכון.

משרדנו מתמחה בנושאי הקניין הרוחני השונים ואנו נשמח לעזור לך.

אני יורם ליכטנשטיין ואני עורך דין המתמחה בקניין רוחני ודיני אינטרנט בעל נסיון של כמעט 30 שנה בנושאי קניין רוחני מגוונים (סימני מסחר, זכויות יוצרים, גניבת עין וכדומה).

אני חבר בהנהלת המכון ליישוב סכסוכי קניין רוחני, טכנולוגיה ודיגיטל ומשמש כבורר, מגשר, מגש-בר או מומחה במסגרת הליכים המתנהלים בגדרו.

כיהנתי כיושב-ראש ועדת הקניין הרוחני הארצית, ועדת דיני האינטרנט הארצית בלשכת עורכי הדין, הפורום למשפט וטכנולוגיה כולם בלשכת עורכי הדין בישראל. אני מרצה בנושאים אלו באוניברסיטאות, מכללות והשתלמויות שונות וגם בלשכה עצמה. אני מייצג ומייעץ במסגרתם שנים ארוכות וזכיתי בהצלחות רבות עבור לקוחותיי. אשמח לסייע גם לך.

ניתן ליצור איתי קשר בטלפון 03-613333, בדוא"ל או באמצעות עמוד ה"צור קשר"  ואשמח לענות לכל שאלה.

אתם מוזמנים לקרוא על השירותים שאנו מציעים ללקוחותינו וגם ללמוד על קניין רוחני במאמרים שכתבנו (ראו הפניה למאמרים בתחתית העמוד).

קניין רוחני –הגנה על זכויות ומה זו הפרה

במאמר זה אנסה להסביר כיצד ניתן לקבל הגנה על קניין רוחני שיצרתם, ומה עושים במקרה של הפרתו.

השימוש במונח "קניין רוחני" הוא מבוצע בידי עורכי דין כמעין שם כללי לאוסף זכויות, שכל אחת מהן עומדת בפני עצמה, מתייחסת לרכיב אחר ומוסדרת בדבר חקיקה שונה.

קחו בחשבון שמאמר זה מהווה מדריך כללי. הוא אינו עצה משפטית, אינו ממצה ויתכן שאינו מתאים למקרה שלכם ולכן מומלץ להתייעץ עם עו"ד מומחה בתחום בכל מקרה ספציפי.

אז מה זה בכלל ולמה (ולמי) הוא חשוב?

דיני הקניין הרגילים מגינים על הרכוש שלנו: על הדירה שרכשנו, על הארנק שלנו ועל המכונית שלנו. דיני הקניין הרוחני מתייחסים לאגד של זכויות חוקיות שמגנות על נכסים וירטואליים, חסרי קיום פיזי וגם תוכנם שונה מהמוכר לנו.

הם חשובים לכל מי מאיתנו שיוצר יצירות שאינן פיזיות – קוד, תוכנה, עיצוב, אפליקציה, צילום, שיר, תמונה, ציור, תהליך מדעי, מוצר פרמצבטי, אתר אינטרנט, משחק מקוון וכדומה.

ההגנה על הקניין הרוחני חשובה במיוחד בעידן הדיגיטאלי, האינטרנטי, בו העתקת יצירות הפכה לקלה ביותר. אם לא נשתמש בחוק כדי להגן על עצמנו, זכויותינו לא תשמרנה.

ישנן מספר זכויות קניין רוחני עיקריות, וכל אחת מהן מתייחסת לסוג אחר של "תוצרים" ומעניקה סוג אחר של הגנה. נזכיר את עיקריהן:

  •  זכויות יוצרים:  מגינות על שימושים מסויימים ביצירות, ואוסרות את ביצועם בלא הסכמת בעל הזכות. מי שעושה שימוש ביצירה בלא הסכמה, מקנה ליוצר עילת תביעה כנגדו וזכות לאכיפה.
  •  סימני מסחר: מטרתם למנוע את הטעיית הלקוחות על ידי מי שאין לו זכויות בסימן. סימן מסחר צריך להרשם אצל רשם סימני המסחר במדינה המתאימה (גם סימן מסחר שלא נרשם מקבל הגנה חוקית, מוגבלת יותר, באמצעות עילת "גניבת עין").
  •  גניבת עין: זו היא עילה נזיקית שמסדירה סימנים חזקים שלא נרשמו. יתרונה הוא בקיומם של פיצויים בלא הוכחת נזק וחסרונה הוא בקושי הרב בהוכחתה.
  •  פטנטים:  מגינים על תהליך, מוצר, תרופה וכדומה ומונעים את מיסחורם בלא הסכמת בעל הזכות. ככל שמוצר מסויים עונה ל"תביעות" המופיעות בבקשת הפטנט – זו היא הפרה אם לא התקבלה הסכמת הבעלים.
  •  סודות מסחריים:  משלבים בין הגנה חוקית להגנה פרקטית שבעל המידע יכול לקבל אם פעל נכונה. סוד מסחרי הינו מידע שיש לו ערך כלכלי, שנשמר בסודיות ושהמתחרים יצטרכו להשקיע משאבים כדי להשיגו בכוחות עצמם.
  •  עיצובים (בעבר – מדגמים): מתייחסים לעיצוב תעשייתי-אסתטי של מוצרים תעשייתיים. לעיתים העיצוב הוא גנרי וסתמי ולעיתים – ייחודי. זכות העיצוב מגינה על אותו עיצוב ייחודי. כדי לקבל הגנה על מדגם, חובה לרשם אותו בפנקס המתנהל כדין (אם כי כיום קיימת גם הגנה מוגבלת לעיצובים שטרם נרשמו).
  • זכויות משדרים/מבצעים: מוקנות למי שביצע יצירה מסויימת ומי ששידר תוכנית או משדר טלוויזיה ודיניהן ספציפיים.

הפרת זכות יוצרים

הפעולה הראשונה שיש לבצע, עוד טרם גילוי ההפרה, היא תיעוד עובדת היותכם בעלי הזכויות.

אם אתם היוצרים המקוריים: תעדו היטב את כל תהליך היצירה. למשל – שילחו לעצמכם מיילים עם התפתחות היצירה, דברו עם עורך דין שיסייע בידיכם לתעד בצורה אובייקטיבית את היצירה או תהליך היצירה, רישמו את היצירה שיצרתם אצל רשם זכויות היוצרים האמריקאי וכדומה.
אם זו יצירה מוזמנת (ששילמתם כסף למישהו אחר שייצור אותה): דאגו להבטיח שההסכם ביניכם יבהיר שכל זכויות היוצרים מועברות אליכם ושהיוצר ויתר על זכותו המוסרית. בלי פעולה שכזו, תגלו בעתיד שהיצירה ששילמתם עליה פשוט אינה שלכם ולא ניתן להגן מפני הפרת זכויות בה. מומלץ להעזר בעורך דין מומחה לניסוח מסמכים אלו על מנת לדייק בניסוח ולא לטעות.
לאחר מכן, תעדו היטב גם את ההפרות. דאגו שטרם הפניה לגורם המפר יהיה בידיכם תעוד מלא ואובייקטיבי של כל ההפרות.
פנו לעורך דין המתמחה בכך, על מנת שהפניה הראשונה שלכם אל המפר לא תפגע ביכולתכם להגן על עצמכם בהמשך. פעמים רבות אני נתקל במצבים בהם הפניה הראשונה בוצעה על ידי הלקוח (או עו"ד שאינו מומחה בתחום מטעמו), ובהמשך הדרך עלי לתקן טעויות שהוא עשה – דבר שאינו אפשרי בכל פעם.

הפרת סימן מסחרי

השלב הראשון בהגנה במקרה כזה מתחיל זמן רב טרם ההפרה. המלצת הבסיס היא לרשום אצל רשם סימני המסחר כל מותג חשוב שמשמש אתכם בעסק שלכם.

הליך הרישום הטכני הינו פשוט, אך מומלץ להתייעץ עם מומחה ביחס למאפיינים שונים חשובים: למשל סוג הסימן שירשם, אופן ביטויו, המוצרים או שירותים עליהם יחול וכדומה. לכל אחד מהם תהיה השפעה ביחס לקלות הרישום ובהיקף ההגנה בהמשך הדרך.

גם כאן השלב השני הינו תיעוד ההפרה. דאגו שטרם הפניה לגורם המפר יהיה בידיכם תעוד מלא ואובייקטיבי של כל ההפרות.
ולבסוף – פנו לעורך דין המתמחה בהפרות זכויות קניין רוחני, על מנת שהפניה הראשונה שלכם אל המפר לא תפגע ביכולתכם להגן על עצמכם בהמשך.

הפרת פטנט

השלב הראשון בהגנה בפני הפרת פטנט מתחיל גם הוא זמן רב טרם ההפרה והוא כרוך בנושא אחד – סודיות. כל חשיפה של הרעיון וההמצאה עלולה למנוע מכם את היכולת לרשום אותו כפטנט. לכן ההמלצה הבסיסית היא שברגע שהמצאתם את ההמצאה עליה תרצו להגן – גשו והתייעצו עם עורך דין. רק לאחר מכן תתקדמו.

השלב הבא הוא שלב רישום הפטנט (שאינו מבוצע במשרדנו אלא על ידי בעלי מקצוע מומחים איתם אנחנו עובדים). לא רשמתם – לא תהנו מהגנה.

אמנם, ניתן לרשום את הפטנט לבדכם, אולם אין ספק שהחסכון בעלות עלול לגרום לכם בעתיד לתקלות לא מבוטלות והדבר אינו מומלץ.

בהמשך, כשאתם מאתרים הפרה, גם כאן – תעדו היטב את ההפרות, הכל טרם הפניה לגורם המפר.

אחרי שתעדתם, פנו לעורך דין המתמחה בהפרות זכויות קניין רוחני, על מנת שהפניה הראשונה שלכם אל המפר לא תפגע ביכולתכם להגן על עצמכם בהמשך.

 

אז מה עושים אם אתם רוצים להגן על הקניין הרוחני שלכם?

משרד עורך דין יורם ליכטנשטיין מלווה את לקוחותיו בכל הנושאים הקשורים בקניין רוחני ובהפרותיו. תובעים או נתבעים? נדרשת לכם חוות דעת? אולי תרצו בורר או מגשר?

צרו עמנו קשר ונשמח לסייע גם לכם.