הקשר בין קידום אתרים לזכויות יוצרים

על קידום אתרים ועל זכויות יוצרים

ראיתם באינטרנט תמונה שמצאה חן בעיניכם, האם מותר לכם להעלות אותה לאתר שלכם כקישוט? מצאתם מתכון מעניין בבלוג של מישהו אחר, ניסיתם אותו ונוכחתם לדעת שהוא מצוין, האם מותר לכם להעלות אותו כלשונו באתר שלכם בצירוף מחמאות לכותב המקורי? ואם מצאתם מאמר מרתק ברשת ואתם רוצים להעלות מאמר משלכם תוך כדי שילוב ציטוטים מקוריים מן הטקסט המקורי, האם מותר לכם לעשות זאת?

הקשר בין קידום אתרים לזכויות יוצרים

קידום אתרים הוא שם כולל למגוון רחב של פעולות הנעשות בתוך ומחוץ לאתר אינטרנט מסוים על מנת לשפר את הדירוג שלו במנועי חיפוש, מתוך מטרה להגיע למיקום גבוה ככל האפשר בתוצאות החיפוש וכך להגדיל את הסיכוי שגולשים ייכנסו לאתר שלו.
אחת הפעולות הללו היא השקעה בתוכן רלוונטי לגולשים המשתייכים לקהל יעד מסוים. כך לדוגמה מי שיקליד "מאוורר תעשייתי" בגוגל יקבל רשימת תוצאות חיפוש הכוללת אתרים של חנויות בהן ניתן לרכוש את המאוורר התעשייתי או מאמרים על יתרונותיו וחסרונותיו, ולא מידע בנושא חנויות פרחים או קבוצות כדורגל.

אלא שבמסגרת תהליך קידום אתרים אורגני, רבים נוטים לעגל פינות ולוותר על יצירה מקורית, ופשוט לוקחים יצירות של אחרים ומשתמשים בהן כבשלהם: מעתיקים טקסטים ללא רשות, משתמשים בתמונות ללא רישיון או בגופנים (פונטים) שאחרים יצרו וכדומה. כך הם נהנים מדירוג גבוה יותר בתוצאות החיפוש, מתנועה של גולשים לאתר שלהם, ואילו חלק מן הגולשים הללו גם רוכש מוצר או מזמין שירות – אזי הם גם עשויים להרוויח כסף.

ראוי לציין שמנועי החיפוש, ובראשם גוגל, פועלים בנחישות כנגד התופעה ואף מורידים את הדירוג של אתרים הנתפסים בהעתקת תוכן. עם זאת, מי שאינו מודע לסנקציות (או מי שלא אכפת לו) עשוי לעשות שימוש בתוכן של אחרים וליהנות מרווחים הנוצרים בשל כך – וכאן נכנסת לתמונה ההגנה בחוק על זכויות יוצרים.

קידום אתרים וזכויות יוצרים
קידום אתרים וזכויות יוצרים

העתיקו תוכן שלי ללא רשותי. מה אפשר לעשות?

זכויות יוצרים מעניקות לבעליהן של יצירות מקוריות הגנה משפטית מפני שימוש בלתי מורשה של אחרים. אם אדם גילה שזכויות היוצרים שלו הופרו, למשל עקב העתקה של גורם אחר למטרות קידום אתרים או אחרות, יכול לפנות אל בית המשפט בבקשה לקבלת צו מניעה נגד המפר ואף לתבוע אותו כספית.

במקרה של הגשת תביעת זכויות יוצרים לבית המשפט, בוחן בית המשפט את היצירה המקורית לעומת היצירה המועתקת ומנסה לקבוע עד כמה הן דומות, על מנת להחליט האם הופרו זכויות היוצרים במלואן או באופן חלקי. אם ייקבע כי הדמיון בין היצירות גדול מכדי להיות מקרי, הנתבע עשוי להיות מחוייב לשלם לתובע עד 20,000 ש"ח גם אילו לא הוכח כי לבעל היצירה המקורית נגרם נזק כלשהו בגין ההפרה.

בשורה התחתונה: אם אתם מבקשים להשתמש ביצירה של מישהו אחר, פנו אליו ובקשו את רשותו. ואם גיליתם שמישהו הפר את זכויות היוצרים שלכם – פעלו מיד באמצעים משפטיים.

 

המאמר נכתב ונבדק ע"י עורך הדין יורם ליכטנשטיין.

המאמר אינו המלצה ואין להסתמך עליו אלא לפנות לייעוץ ספציפי.

עודכן לאחרונה ב-16.08.2021.