avoid plagiarism

העתקת תכנים היא הפרת זכות יוצרים. איך תמנעו מהסכנה?

מדי יום ביומו מגיעים אלי נתבעים שקיבלו מכתב התראה ממשרד עורכי דין על הפרת זכויות יוצרים של אחרים (בעבר גטי אימאג' ומראות, כמו גם פלאש 90 ואחרים) וכעת הם נדרשים לפצות את היוצרים במאות אלפי שקלים. ואין המדובר במקרים בודדים. בתקופה האחרונה מקרים אלו מצטברים לכמות לא מבוטלת (מי אמר קורונה?).

מה היתה ההפרה? מסתבר שבניהול העמוד שלהם בפייסבוק או באינסטגרם, באתר האינטרנט שלהם או אפילו בחשבון העסקי של הוואטסאפ של העסק שלהם – הם לקחו תמונות שמצאו חופשיות באינסטגרם או העתיקו קטעים מאמרים שהיו ברשת, והעתיקו אותם לחשבון או לאתר שלהם.

והנה, כעת הם קיבלו מכתב התראה ממשרד עורכי דין הדורש מהם תשלום של 200,000 ש"ח או שתוגש כנגדם תביעה על הפרת זכות יוצרים.

בדרך כלל מקבל המכתב מתקשר אלי ומתלונן – אני תם לב, לא ידעתי, לא הבנתי, התמונה (או המאמר) פורסמו באופן חופשי באינטרנט ואף אחד לא כתב שאסור לי וכן הלאה.

אלא מה? על פי חוק זכות יוצרים הרי שהעתקת מאמר (או חלק מהותי ממנו) או תמונה עלולים להחשב הפרת זכויות יוצרים. גם אם אין כל ציון כזה על התמונה או המאמר. על כן – אנא המנעו מכך.

 

לעיתים ניתן לקבל השראה, להעתיק קטעים שאינם חלק מהותי מהיצירה או אפילו להינות מהגנות שונות המצויות בחוק (כמו יצירות יתומות, שימוש הוגן, דיווח חדשותי וכדומה). עם זאת, היקפן של הגנות אלו מוגבל הוא, ואם לא תעמדו בכל תנאיהן – הן לא תשרתנה אתכם.

אולם העובדה היא שכל תמונה, איור, מאמר, גרף, טקסט או תוכן אחר שאתם רואים באינסטגרם, בפייסבוק, בוואטסאפ או באפליקציה או אתר אחרים ברשת עשויים להחשב יצירה מוגנת (על פי חוק זכות יוצרים, התשס"ח-2007). על כן, אנא צאו מנקודת מוצא שהם מוגנים ואסורים לשימוש אלא אם קיבלתם את הסכמת הבעלים.

עם זאת חשוב להבהיר – במרבית המקרים הסכומים הנדרשים מכם אינם סכומים ריאליים. גם אם ביצעתם הפרה מסויימת, משרדנו יציג את עמדתכם ויבהיר לפונה את ההגנות שעומדות לזכותכם. ככל שתחוייבו בתשלום כלשהו, הרי יהיה זה תשלום מינימלי בלבד.

אם קיבלתם מכתב התראה שכזה, אתם מוזמנים ליצור עימי קשר (03-6133333 או yoram@y-law.co.il). משרדנו ייצג אתכם, יציג את עמדתכם ויגן עליכם מפני תביעות פיצוי מופרזות. אבל חשוב מכך – אנא המנעו מלעשות לי עבודה ופשוט צרו בעצמכם או לפחות אל תעתיקו ללא הסכמה, מתועדת.

המאמר נכתב ונבדק ע"י עורך הדין יורם ליכטנשטיין.

המאמר אינו המלצה ואין להסתמך עליו אלא לפנות לייעוץ ספציפי.

עודכן לאחרונה ב-19.1.2022.