גישור

בוררות בתחומי הקניין הרוחני ודיני אינטרנט – מה מיוחד בה?

מה הוא הליך בוררות?

מרגע שנוצר סכסוך, יכולים הצדדים להתנהל בעצמם ולנהל משא ומתן עצמאי כדי לפתור אותו; הם יכולים לגשת למגשר שינסה ליישב את המחלוקות ביניהם; והם גם יכולים לקחת את הסכסוך לפתחו של בית המשפט המתאים ולהגיש תביעה משפטית.

אלא שככל שהעומס על בתי המשפט גדל, העוסקים בתחום מבינים עד כמה חשוב מקומם של מגנוני פתרון סכסוכים חלופיים שפעמים רבות עדיפים על בירור הסכסוך בבית המשפט. כאן בדיוק נכנסת הבוררות לתמונה.

הליך בוררות כמוהו כתביעה שהוגשה בפני "בית משפט פרטי". זה הוא הליך משפטי לכל דבר ועניין המתנהל בין הצדדים, אלא שהמכריע בו אינו שופט (שיושב בבית המשפט ודן בכל התיקים המוטלים לפתחו באשר יהיו) אלא בורר (ואחד כזה שבחרתם לאחר שווידאתם שהוא מתמחה בתחומי הסכסוך בו הוא מכריע).

בוררות לא תוכל להתקיים, אלא אם הצדדים הסכימו לה וחתמו על הסכם בוררות בהתאם לדיני הבוררות בישראל.

למה לבחור בבוררות ולא בדיון בבית המשפט?

במציאות הנוכחית, להליך בוררות יתרונות רבים אל מול ניהול הליך משפטי בבית המשפט.

א. קביעת זהותו של הבורר ושמיעת התיק בפני מומחה:

אחד מהיתרונות המובהקים של הליך בוררות הוא יכולת הצדדים לבחור יחד בבורר המתמצא בתחומי הסכסוך הנדון ומומחה בהם.

לא עוד דיונים בפני מי שאינו מיומן ואינו מכיר את נושא הסכסוך. בורר, ככל שבדקתם וראיתם שהוא מתמחה בתחומי הסכסוך, יהיה הכתובת הנכונה לקבל הכרעות בו.

ב. מהירות הדיון ויעילותו:

כולנו מכירים תיקים בבתי המשפט בהם נקבע דיון אחת למספר חודשים (במקרה הטוב) או אף מדי שנה בשנה. בורר אינו כבול למגבלות וללוחות הזמנים של בית המשפט. בורר טוב ומקצועי יקצוב מועדים מהירים, ינתב את הדיון ויסיים אותו במהרה. לאחר סיום שמיעת הדיונים וההוכחות, על פסק דינו להנתן בתוך 30 ימים. תקופה בהחלט מהירה. בהתאם, מרבית הבוררויות אצל בוררים מקצועיים לא ימשכו יותר מאשר מספר חודשים, אלא אם מדובר בתיק מורכב במיוחד.

הדבר אף מוסיף ליעילות הדיון: כל המשאבים ממוקדים בסכסוך במהלך תקופה קצרה בלבד, כמות הזמן המקצועי והניהולי אשר אובד עקב הטיפול בסכסוך קטנה בצורה משמעותית. אין צורך להרחיב על היתרונות בקבלת הכרעה מהירה בסכסוך מסחרי-עסקי.

בהליך בוררות יכולים גם הצדדים עצמם לייעל את ההליך (כמו למשל להסמיך את הבורר לפסוק לפי הדין הישראלי אך לא לפי דיני הראיות הרגילים).

ג. סופיות הדיון

בעוד שבבתי המשפט עשוי הצד המפסיד לגרום לכם לבזבז שנים ארוכות בערכאה הראשונה ולאחר מכן להגיש ערעור ולבזבז זמן ומשאבים נוספים רבים גם בערכאה השניה, בבוררות המצב שונה. יכולת הערעור על פסק בורר מוגבלת ביותר, ועילותיה נקובות בחוק בצורה ברורה. הערעור אינו זכות מוקנית אלא תלוייה בנסיבות, בבורר ובפסיקה.

בהקשר המסחרי, קיים יתרון משמעותי בסיום ההליכים בצורה מהירה וללא בזבוז זמן בערעורים.

בנוסף, פסק בורר, ניתן  להגשה למתן תוקף בבית המשפט, ומאותו שלב מדובר בפסק שניתן לאכיפה בדיוק כפי שפסק דינו של שופט ניתן לאכיפה.

ד. ההליך עצמו

בבוררות, בשונה מבתי המשפט, במרבית המקרים ההליך יהיה קשוב ומקבל הרבה יותר. זמנם של הצדדים במרבית המקרים והנסיבות אינו מוגבל, והיכולת להסביר את טענותיך בשקט וברוח טובה לבורר התמקד בהסבריך, היא יתרון משמעותי. במיוחד כאשר אותו בורר הינו בעל מקצוע אשר מבין את הטיעונים בצורה מהירה וטובה.

 

למה חשוב לבחור בורר דווקא בתחום הקניין הרוחני?

קניין רוחני (ודיני אינטרנט) אינו תחום סתרים. זה הוא נושא מקובל וידוע, אולם במרבית המקרים יש צורך במומחיות כדי להבין את מלוא הניואנסים הקשורים בו. במיוחד הדברים נכונים בעולם שכזה, בו הטכנולוגיה, האתיקה החברתית וגם המשפט משתנים מיום ליום ועדיין אינם מגובשים לגמרי.

בתחומי הקניין הרוחני ישנם דיני ספציפיים החלים על כל זכות וזכות. שונים למשל הדינים החלים בתחומי הפטנטים, מאלו החלים על סימני מסחר, ואלו שונים מהדינים החלים על זכויות היוצרים. דינים אלו מקבלים משנה תוקף, כאשר קיימת גם פסיקה של ערכאות דוגמת רשם הפטנטים, סימני המסחר והעיצובים או אף פסיקה זרה שיש לה משמעות גם בענייננו.

כך גם בתחום האינטרנט והדיגיטל לא התגבשו עדיין במלואם.

למשל, באחד מהמקרים בו טיפל משרדנו (וניצח) עלתה סוגייה של חשיפת פרטי מפר זכויות יוצרים שנתבע על ידי הפרמייר ליג האנגלית. במחוזי ובעליון ניתנו פסקי דין ארוכים וממצים, אולם השורה התחתונה היתה אחת – פרטי מרשנו לא נחשפו שכן הדין הישראלי לא איפשר זאת בעת מתן פסק הדין בעליון (ע"א 9183/09).

במקרה אחר ייצגנו (יחד עם עוה"ד הלל סומר וגבריאלה שוורץ) את מר גיא לרר כנגד תביעת ערוץ 10 ביחס לבעלות בקבוצת הפייסבוק "הצינור". גם כאן, טרם ניתן פסק דין ישראלי כלשהו שדן בבעלות בנכסי הדיגיטל של המעסיק, בידי מי היא נמצאת. וגם כאן שכנענו את בית הדין שפסק (סע"ש 46976-09-17) שמרשנו, מר לרר, צודק והנכס הדיגיטלי ישאר בידיו.

לכן, תחום זה של דיני הקניין הרוחני, האינטרנט, הפרטיות ויתר תחומי ההתמחות של משרדנו, דורשים נסיון, ידע ומקצועיות נרחבים ביותר.

למה חשוב לבחור בעורך הדין יורם ליכטנשטיין כבורר בנושאים אלו?

יורם ליכטנשטיין הוא עורך דין פעיל מאז 1994 עם התמחות ונסיון רב בתחומי הקניין הרוחני (במיוחד זכויות יוצרים וסימני מסחר, גניבת עין, סודות מסחריים ועוד), בתחומי דיני האינטרנט והדיגיטל (למשל בנושאי מסחר מקוון (איקומרס), הקמת ותחזוק אתרים ואפליקציות, קידום אתרים, רשתות חברתיות והתקשרויות מסחריות אחרות בתחום הדיגיטלי), בתחומי הגנת הפרטיות (עם הסמכת CIPP/E לדין האירופי ונסיון ולקוחות גדולים בישראל), בלשון הרע וכדומה.

עוה"ד ליכטנשטיין כבר כיהן ומכהן כבורר בהליכים שונים, כמו גם מכהן כפנליסט יחיד בסכסוכי IL DRP (סכסוכי שמות מתחם באיגוד האינטרנט הישראלי).

עו"ד ליכטנשטיין גם ייצג וזכה בתיקים ובתקדימים רבים בתחומים אלו. תוכלו לקרוא אודותיו עוד – כאן.

הרקע והנסיון הרב של יורם בתחום, גורמים להליכי הבוררות שתחומי התמחותו אשר מתנהלים בפניו, להתנהל בצורה היעילה והמועילה ביותר לכל הצדדים.

 

אתם מוזמנים ליצור אתנו קשר בטלפון 03-6133333 או בטופס "צור קשר" באתר, וננסה לסייע.

 

 

המאמר נכתב ונבדק ע"י עורך הדין יורם ליכטנשטיין.

המאמר אינו המלצה ואין להסתמך עליו אלא לפנות לייעוץ ספציפי.

עודכן לאחרונה ב-27.12.2022.