אפשר לוותר על זכות יוצרים?

זכות יוצרים הינה זכות יצירת השלטון (המדינה) שנועדה מצד אחד להגן על פרנסתם של היוצרים ומצד שני להגדיל את החשיפה הציבורית ליצירות. לכן, בניגוד לחוקי הקניין הרגילים, בחקיקת קניין רוחני ישנם חריגים המתירים שימושים ביצירות השייכות לאחרים, תמורת הענקת ההגנה החוקית לאותן יצירות מפני שימושים אחרים המחייבים את הסכמת הבעלים.

איש אינו סבור שקיים "שימוש הוגן" בארנק שלי לצדדים שלישיים, בניגוד להסכמתי. למרות זאת – שימוש הוגן קיים גם קיים ביצירות, בכפוף לתנאים שקבועים בחוק.

למעשה, זכויות היוצרים מוגבלות רק לפעולות ("שימושים") המפורטות במפורש בחוק, אבל היקפן של אלו הוא נרחב כך שיקשה עלינו למצוא חריגים מחוץ לתחולתם.

זכויות יוצרים אינן נרשמות (למעט במקרים מסויימים בארה"ב) אלא נוצרות בשל עצם היצירה ופרסומה. הזכויות ביצירה נוצרות יש מאין, מרגע שהיצירה נוצרה וקובעה, ואין צורך לפעול כדי לקבלן. נכון, ניתן לחזקן במספר פעולות, אבל גם בהעדר כל פעולה אחרת חוץ מיצירה והעלאה על הכתב למשל, הרי שזכויות היוצרים נוצרות ומוענקות ליוצר (במרבית המקרים) בצורה אוטומטית בלי צורך בפעולה נוספת.

בימינו אלו, ישנם יוצרים רבים שמעוניינים שיצירותיהם לא תוגנה בזכויות יוצרים כלל ועיקר, ולא בכדי הדבר.

חלקנו משתמשים ברשיונות הקריאייטיב קומונס (CC) על מנת לאפשר לאחרים לעשות שימוש בתכנים שלנו, אלא שגם רשיונות אלו אין משמעם שאין זכויות יוצרים ביצירה אלא שיש בה זכויות אך בעל הזכויות מתיר (נותן רשות – רשיון) שימושים כאלו ואחרים.

אפילו הרשיון הפחות מחמיר של CC (רשיון ייחוס – Attribution) הוא עדיין רשיון שימוש ולא ויתור על הזכויות.

בעבר היו נסיונות לאפשר כלים להפיכת יצירת לנחלת הציבור, אפילו על ידי ה-CC (למשל רשיון ה-Public Domain Dedication), אולם תוקפם המשפטי לא היה ברור מראש, והדבר גרם לחוסר שימוש בהם (למשל בארה"ב קיימת הוראת חוק המאפשרת לבעל זכויות היוצרים את הזכות לבטל לאחר חלוף 35 שנה כל העברה של זכות היוצרים או רשיון שלה לאחר והרשיון שנועד לפתור את אותן בעיות אמריקאיות נתקל בבעיות יישום במדינות אחרות).

לפני זמן מה CC צעדו צעד אחד קדימה והציגו את רשיון ה-CC0 (סי. סי. זירו). רשיון זה הוא למעשה אינו רשיון אלא מכשיר משפטי שנועד להוות ויתור אוניברסלי על זכויות היוצרים ביצירה. ניתן לקרוא עוד על הסי.סי. זירו ב-FAQ הרלוונטי. הסי. סי. זירו אומץ על ידי גופים כמו ה- ProteomeCommons.org שנועד לאפשר החלפת נתונים מדעיים בצורה קלה ככל האפשר בין חוקרים ברחבי העולם וכן ה- Personal Genome Project שמנסה להפוך את נתוני המחקר שלו לזמינים לכל.

לטעמי, אחד החסרונות הגדולים שלו הוא הויתור הכולל גם על הזכות המוסרית (שמתבטאת אצל מרביתנו בזכות לקרדיט) – ויתור שבתחום היצירה יש לו משמעות כואבת, במיוחד לאור האקלם האינטרנטי הנוכחי.

אולם אין ספק שכאשר מדובר בנתונים וחיבורים מדעיים זה הוא הרשיון היעיל ומומלץ לעוסקים בתחום לשקול אותו ברצינות. כמובן, שכל מי שעדיין מעוניין בקרדיט, טוב יעשה אם לא ישתמש ברשיון החדש, אלא יעשה שימוש ברשיון הייחוס הרגיל של ה-CC.

 

המאמר נכתב ונבדק ע"י עורך הדין יורם ליכטנשטיין במרץ 2009 ויתכן שהתכנים אליו הוא מתייחס השתנו עם השנים. מטרתו לספק לכם הבנה מעמיקה של הנושא והתפתחותו לאורך השנים.

המאמר אינו המלצה ואין להסתמך עליו אלא לפנות לייעוץ ספציפי.

עודכן לאחרונה ב-6/1/2022