בלוגים קבוצתיים – מדריך לבלוגרים

בלוגים קבוצתיים

לפעמים מתאגדים מספר בלוגרים לכתוב בלוג יחד, בלוג קבוצתי. התאגדות שכזו מעוררת מספר שאלות שראוי לתת עליהן את הדעת. למשל: למי זכויות השימוש בתוצר הסופי (בבלוג ו/או בכל אחת והאחת מהפוסטים שנתלו בו)? האם התאגדות כגון זו היא שותפות, כהגדרת החוק (ואז חלים עליה דיני השותפות לרבות שאלות אחריות שונות וחלוקתן בין השותפים)?

לגבי השאלה – האם מדובר בשותפות, הרי שבהחלט יתכן שכן. יתכן שכשהעניין יגיע לדיון, יראה בית המשפט בבלוגרים כולם כמרכיבים שלם משותף אחד, כשותפים לדרך, ובאופן שכזה גם אחראים האחד לדבריו של חברו. לקביעה זו חשיבות רבה ביחס לבלוגרים קבוצתיים, שכן למעשה אילו ייקבע שכותבים בבלוג משותף הינם שותפים, הרי הם יחובו באחריות אישית האחד לדברי השני, וכל יתר הוראות חוק השותפות יחולו גם כן.

פעמים רבות קל מאוד להבחין בין הכתובים וניתן להפריד ביניהם בצורה ברורה, אולם ככל שהמשקל המשותף שלהם עולה על משקלו של כל אחד בנפרד, הסיכון – קיים. בד"כ בלוג אינו עסק, אבל (למשל) בלוג באתר תוכן גולשים או באתר מסחרי אחר עלול להתפס גם כבלוג עסקי, במיוחד כזה שמקדם את ענייניהם המקצועיים והעסקיים של חבריו.

כך גם ככל שהשילוב בין הכותבים סינרגי יותר, עלול להווצר מצב בו תכני הבלוג נחשבים כיצירות משותפות או קיבוציות לצורך זכויות יוצרים. למשל, כאשר מספר יוצרים כותבים כל אחד בנפרד פרקים בספר שיצא ולפרקים אין חיות עצמאית מעבר לספר – זו יצירה קיבוצית. דין דומה יכול לחול על בלוג.

לא אכנס כאן לניתוח המשפטי של דיני שותפות וזכויות יוצרים, אבל מומלץ לבלוגרים משותפים לחתום על מסמך שמסדיר את יחסיהם בינם לבין עצמם (מעין "הסכם מייסדים" בסיסי שחל על כל האלמנטים המשפטיים והעסקיים החשובים): את זכויות היוצרים ו/או השימוש בכל פוסט בנפרד ובבלוג השלם; את החובה שלא לפגוע באחרים; את חלוקת האחריות הפנימית ביניהם; את הזכות להתערב בתכנים אחרים או תכנים המנוגדים לתפיסת העולם של כל אחד מהם; את שאלת המשכיות הבלוג כשאחד פורש ואת היכולת או ההגבלות המוטלות על צירוף כותב חדש; את האחיזה בזכויות האדמיניסטרטיביות בבלוג וכדומה נושאים חשובים.

למאמר מעמיק המכסה חלקים ניכרים מהדין החל, אם כי במשקפיים אמריקאיות, ראו את פרופ' אריק גולדמן.

 סיכום  המדריך – המשפט והבלוג שלכם

המשפט הינה אותה מסגרת הקובעת כללים מנחים כיצד בני האדם סבורים שיש לנהוג במערכת היחסים החברתית. עם זאת, לעולם כללים אלו אינם מוחלטים ותמיד יתכן מצב בו חריג כזה או אחר חל במקרה כזה או אחר.

מטרת המדריך לא היתה להפחיד איש מכם אלא לאפשר לכם לכתוב בלוג בצורה מיודעת ונכונה שתעזור לכם להמנע מצרות, אם זה רצונכם (כמובן שאם רצונכם להזמין צרות – אתם מוזמנים להתקשר אלי למשרד (תתאמצו ותמצאו את הטלפון) ותמורת סכום נאה אשמח לייצגכם… ).

לסיכום, אבקש שוב להזהירכם, כאשר תחליטו לכתוב בבלוג שלכם על נושאים בעייתיים (או כאשר קוראיכם כותבים עליהם אצלכם), לדוגמא:

  • תכנים שיכולים להחשב לשון הרע (בעברית – כשאתם אומרים דברים רעים על מישהו אחר).
  • תכנים שהם הפרת זכויות יוצרים (בעברית – כשעשיתם Copy-Paste או כמעט).
  • תכנים שיכולים להחשב הפרת הפרטיות (בעברית – אאוטינג, למשל).
  • תכנים שיכולים להחשב כייעוץ אסור או בעייתי (משפטיים, רפואיים, השקעות בניירות ערך וכיוב').
  • תכנים עם בעיות חוקיות אחרות (בעברית: פורנוגרפיה, הימורים, הסתה, העלבת עובדי ציבור, חשיפת מידע פנים).
  • תכנים שקשורים למקום העבודה שלכם, כמו סודות מסחריים וכדומה (על מנת שלא לפגוע בו ולא להפגע ממנו). תמיד תזכור שלגגל אחרי מישהו הוא כבר הליך שגור כיום ואל תתלו בבלוג שלכם הודעות ותמונות שלא תרצו שמעסיקים פוטנציאליים או גם בני משפחה יראו.
  • תכנים שעלולים לפגוע בבטחון המדינה (בעברית – כשלמשל אתם מגלים מה קורה בבסיס הצבאי הקרוב לביתכם, מה עשיתם בסיירת במהלך השבוע או היכן נפלו הקטיושות במלחמה בגבול הצפון).

כתבו בצורה נעימה, מכובדת ואנושית. אנו חיים במדינה שהחיים בה כל כך קשים. אין צורך להפוך את כל תרבות השיח שלנו למלחמה אחת גדולה. בואו נהפוך את הפינה הקטנה שלנו לפינה שיהיה נעים ומעניין לשהות בה.

השגיחו גם על מה שקורה בתגובות. אם לא באמת רוצים לנהל הליך משפטי, אפילו אם בסוף תזכו.

אחרון חשוב להדגיש שסדרת כתבות זו אינה ממצה, לא את הסכנות העומדות בפני הבלוגרים ולא את הסוגיות המשפטיות שנדונו בהן. החוק מורכב מדי מכדי לתמצתו במספר משפטים, והמלצתנו היא להזהר בצעדינו ובכל מקרה של חשש – להתייעץ עם עורך דין מומחה. אין להסתמך על האמור מעלה.

לתשומת ליבכם, מעצם טיבו המוגבל, מדריך זה הינו חלקי בלבד, אינו מתיימר להציג את כל הבעיות ובוודאי שאינו מציג את כל הפתרונות.

בכל מקרה בו מתעוררת בעיה, אין תחליף להתייעצות ספציפית עם עורך דין מומחה בתחום הרלוונטי.

אין להסתמך על האמור במדריך זה אלא להבנת הרקע בלבד, והוא אינו מעודכן או חופשי מטעויות.

המאמר נכתב באוקטובר 2007 ונבדק ע"י עורך הדין יורם ליכטנשטיין.

המאמר אינו המלצה ואין להסתמך עליו אלא לפנות לייעוץ ספציפי. יתכן שהאמור בו אינו עדכני והוא נותר באתר רק בשל העניין שבו.

עודכן לאחרונה ב-19.1.2022.