עצות ואחריות מקצועית בבלוג – מדריך

בלוג המשמש למתן עצות מקצועיות – זהירות!

האינטרנט הוא פורום נוח וקל המשמש כמעט את כולנו להשגת (והשאת) עצות שונות בתחומים שונים  בין אם בתחומי גינון, מיניות, קידום אתרים, חוק ומשפט, השקעות או רפואה כמו גם תחומים נוספים. בלוגים רבים משמשים כבסיס, מכוון או שלא מכוון, להענקת עצות, אלא שבדרך כלל מעניק העצה אינו מודע לכך שבעצתו הוא חושף עצמו לאחריות משפטית שיכולה להיות לה משמעות רצינית שכן על פי דין עצה מקצועית עשוייה להחשב כחוות דעת.

גם מקבל העצה ראוי שיזהר. השימוש ברשת האינטרנט קל ונוח. הקשר ישיר, הזמינות רבה והנוהג הוא כי על עצה כזו לא משלמים. אלא שאין ארוחות חינם. על מקבל העצה להבין, שעצה באינטרנט (בפורומים, בבלוגים ובכל אתר שהוא) אינה עצה ראוייה. כמעט לעולם לא ניתן לכסות במספר שורות את מכלול הבעיות העולות מתוך מצב עובדתי נתון. בהכרח נותן העצה אינו מודע לכל הנתונים הרלוונטיים ועצתו היא מעין הסבר כללי ולא חוות דעת ספציפית.

למרות זאת, רבים עושים שימוש באינטרנט בדיוק לשם הצורך הזה – הענקת סיוע לאחרים בתחום עיסוקם או מומחיותם ומנגד – קבלת עצה חינמית.

במאמר זה לא אתייחס לסוגי מקצועות שונים המחייבים רשיון או קובעים כללים מסויימים לאופי הייעוץ הניתן על ידי בעלי המקצוע, ובכל אחד ממקצועות אלו מומלץ לבעל המקצוע לבדוק את המגבלות החוקיות המוטלות עליו.

איזו עצה עלולה להקים אחריות מקצועית?

הכלל בעולם שאינו מקוון הוא כי גם על עצה חלים דיני האחריות המקצועית, למשל אם העצה רשלנית או מטעה. עם זאת, לאחריות זו יש מספר חריגים והיא אינה מוחלטת. לא כל עצה מקצועית או ייעוץ מקצועי אחר מקימים אחריות בגינם. בפסיקה נקבעו שישה תנאים מצטברים שרק בקיום כולם יחוב היועץ באחריות:

  1. נותן העצה הוא מומחה והעצה ניתנת במסגרת עיסוקו. יתכן שלאור תנאי זה, עצה שניתנת בבלוג כלל לא תחוב באחריות אם לא ניתנה "במסגרת עיסוקו" של בעל המקצוע. האם הבלוג שלי הוא "במסגרת עיסוקי" כעו"ד? איני יודע. נראה לי שלא כיוון שהבלוג אינו מניב לי הכנסות מעסק, אך יתכן שמכיוון שאני עוסק בו בנושאים מנקודת מבט משפטית ומכיוון שאני עורך דין אולי התשובה תהיה אחרת לגבי רכיב זה?
  2. העצה ניתנה תוך ידיעה שתהיה הסתמכות עליה. בשל כך, רבים מוסיפים לדבריהם בבלוגים ובפורומים את ההצהרה כי אין מדובר בחוות דעת כזו או אחרת ואין להסתמך עליה ("דיסקליימר" עליו נדבר מיד). ואין מדובר בסתם מילים בעלמא. חשוב להבהיר זאת לקורא. כפי שכל האמור באתר זה אינו מהווה חוות דעת ואין לסמוך עליו, כך יש גם צורך להבהיר עובדה זו לקורא הבלוג.
  3. האם היה צפוי שמקבל העצה אכן יסתמך עליה? האם, למשל, סביר להניח שקוראי בלוג העוסק בייעוץ לניירות ערך יסתמכו על האמור בו?
  4. האם היה ידוע לאיזו מטרה ניתנה העצה וכי תהיה הסתמכות עליה?
  5. האם הנזק היה צפוי מראש?
  6. האם הגיוני שהעצה תאומץ בלי שאיש מקצוע נוסף יבדוק אותה?

מה זה "דיסקליימר"?

רבים נוטים להוסיף לדבריהם משפט דוגמת "האמור מעלה אינו מהווה חוות דעת מחייבת ואין להסתמך עליו" בווריאציות שונות (וראו מטה…). משפט זה אמור להבהיר לקורא שמדובר בסקירה כללית ולא בעצה מקצועית מחייבת.

מומלץ תמיד לכלול משפט מסוג זה, על אף שיעילותו אינה מושלמת. קיומו של משפט שכזה יסייע במניעת התקיימותם של חלק מהתנאים המפורטים מעלה,

טוב, אני כתבתי "דיסקליימר" שאני לא אחראית למה שאני כותבת. הכל בסדר, לא?

אז זהו. שלא. אין ספק שדיסקליימר הוא התחלה חשובה וטובה, אבל לא די בו.

על הדיסקליימר להתאים לתוכן הבלוג וההודעה אליה הוא מתייחס. אם ההודעה עצמה תהיה לא רלוונטית לכתוב בבלוג, יתכן שבתי המשפט לא יעניקו לה את המשקל הראוי או הצפוי.

בתי המשפט עשויים להתייחס להודעת הסתייגות שכזו בספקנות. דוגמא לכך ניתנה במקרה מיכאל קרלטון ("ויקטור צ'נדלר") שם התייחס בית המשפט להערה באתר "ויקטור צ'נדלר", לפיה ההימורים עשויים להיות לא חוקיים במדינות שונות ועל המשתמש לבדוק את חוקי מדינתו. בית המשפט קבע, שהערה זו דווקא מלמדת על כי האתר היה מודע לבעייתיות ובמקום לפתור אותה ניסה להתחמק ממנה. באותו עניין העובדות היו בעלות משמעות ולא דובר בדיסקליימר "רגיל" אבל הכוונה ברורה.

אז מה לעשות? מה לכתוב בבלוג שלי?

חשוב להבין מראש שהאמור בבלוג אמור להיות מנוסח כסקירה כללית או כהסבר כללי או כדיווח ולא במטרה לפתור בעיות ספציפיות. מעבר לכך, חשוב להבהיר לקוראינו שאין המדובר בייעוץ ושחובה עליהם לבדוק כל מקרה לגופו.

עוד חשוב לוודא שההסתייגות מופיעה באופן ברור ונגיש וככל שהיא יותר נחבאת אל הכלים, בתי המשפט עלולים שלא לתת לה את התוקף שאתם ביקשתם להעניק לה.

אחרון – חשוב לכתוב בזהירות. תנסו לא לעשות טעויות, להבהיר שהאמור בהודעה אינו מלא ולוודא שהיא כתובה באופן האמין ביותר האפשרי.

לתשומת ליבכם, מעצם טיבו המוגבל, מדריך זה הינו חלקי בלבד, אינו מתיימר להציג את כל הבעיות ובוודאי שאינו מציג את כל הפתרונות.

בכל מקרה בו מתעוררת בעיה, אין תחליף להתייעצות ספציפית עם עורך דין מומחה בתחום הרלוונטי.

אין להסתמך על האמור במדריך זה אלא להבנת הרקע בלבד, והוא אינו מעודכן או חופשי מטעויות.

כל הזכויות שמורות לכותב.

 

המאמר נכתב באוגוסט 2007 ונבדק ע"י עורך הדין יורם ליכטנשטיין.

המאמר אינו המלצה ואין להסתמך עליו אלא לפנות לייעוץ ספציפי. יתכן שהאמור בו אינו עדכני והוא נותר באתר רק בשל העניין שבו.

עודכן לאחרונה ב-19.1.2022.