עוד מיתוסים על זכויות יוצרים

בהמשך למאמר שעניינו עשרה מיתוסים על זכויות יוצרים אני מבקש להציג בפניכם רשימה נוספת של מיתוסים שעניינם זכויות יוצרים והפרת זכות יוצרים ובדיקתם למול המציאות הלא פשוטה של הדינים החלים. הבנה שלהם תסייע לכם להבין כיצד להתנהג. אז הנה – 

עוד מיתוסים על זכויות יוצרים

 

אם אני לא גובה כסף על האתר שלי או על היצירה – מותר לי להעתיק יצירה של אחר

טעות.

עצם פעולת ההעתקה בלא הסכמת בעל זכות היוצרים מהווה הפרת זכות יוצרים. נכון, אי גביית כספים או עובדת היות האתר לא-מסחרי, תשמש את בית המשפט כאחד מן השיקולים בקביעת הפיצוי המגיע לבעל זכות היוצרים, אולם אין זה אומר שלא בוצעה הפרה ואין זה אומר שאתם לא אחראים להפרת זכות היוצרים.

יתכנו מקרים בהם בתי המשפט יתחשבו בעובדת העדר ההכנסות, אולם ההתחשבות אין משמעותה שלא בוצעה הפרת זכות יוצרים, אלא משמעותה שהפיצוי שיפסק כנגדכם יהיה נמוך מהמצופה (אם כי צריך לזכור שגם כך הפיצוי עשוי להיות כואב).

 

נכון העתקתי, אבל אני עושה שימוש הוגן ולא מפר זכות יוצרים

אולי.

שימוש הוגן היא הגנה מורכבת וסבוכה ביותר בפני טענת הפרת זכות יוצרים. במרבית המקרים היא אינה מתקבלת על דעת השופט היושב בדין.

מומלץ להתייעץ טרם הסתמכות עליה. ניתן גם לעיין, למשל, במדריך המיתוסים על שימוש הוגן בזכויות יוצרים שנמצא באתר זה. והכי חשוב? להזהר.

 

בעל הזכויות לא הגן על זכויות היוצרים שלו ולכן איבד אותן. היום מותר לכולם להעתיק את יצירותיו

טעות, אבל…

בניגוד לסימני מסחר, עצם אי ההגנה על יצירה מוגנת בזכות יוצרים אינו מאיין ואינו מבטל את הגנת זכות היוצרים הקבועה בחוק. לא ניתן לוותר על זכות יוצרים אלא בפעולה ישירה או משתמעת חד-משמעית.

אכן, תמיד ניתן יהיה לטעון (אם זו האמת, כמובן) כי המקור להעתקה היה צד שלישי ולא היוצר-התובע, אלא שטענה זו מוטלת על כתפי הנתבע ויש לשכנע את בית המשפט בה, מה גם שלא כל "גונב מגנב פטור". בקיצור – יש מה לומר וכיצד להתגונן, אך הגנה זו בפני טענת הפרת זכות יוצרים אינה פשוטה.

 

יש לי זכויות יוצרים על השם של האתר שלי

טעות.

הטעות באבחנה בין זכות יוצרים לסימן מסחרי הינה טעות מקובלת בציבור, אך תוצאותיה עלולות להיות קריטיות לכל בעל עסק.

בעוד שזכות יוצרים אינה מחייבת רישום, הרי סימן מסחרי מחייב רישום, וסימן מסחרי שלא נרשם – לא יהיה מוגן.

עוד חשוב להדגיש, כי בתי המשפט מקשים על יוצרים לקבל הגנת זכות יוצרים על "יצירות" קצרות, כמו שמות וסיסמאות. רק במקרים חריגים ומיוחדים התירו בתי המשפט את הגנת זכות היוצרים ליצירות קצרות כאמור, ועל כן מומלץ לכל בעל אתר או עסק אחר, שלא להסתמך על הגנת זכות יוצרים אלא לרשום את שם העסק או האתר כסימן מסחר רשום בכל טריטוריה בה הוא מתכוון לפעול בצורה משמעותית.

רישום הסימן המסחרי מומלץ שייעשה בליווי עורך דין מיומן המכיר את הניואנסים הקבועים בחוק ובפסיקה, ויסייע בידיכם ברשימת הסימן המוגן ביותר והנרחב ביותר, על מנת שלא תבזבזו כספכם לריק.

 

שיתבעו. אני אקח עורך דין, אעמוד על זכויותי, אוכיח שהם סחטנים ואלמד אותם לקח

לא בטוח.

פעמים רבות מקובל שתובע בעילת הפרת זכות יוצרים עובד בשיתוף פעולה עם עורך דין המשתכר על בסיס אחוזים (לא נמוכים) מהצלחה. מנגד, נתבע אינו יכול להגיע להסדר דומה ברוב המקרים.

לכן, למרות תחושת ה"קיפוח", יש לזכור שניהול הליך כנתבע בתיק משפטי פעמים רבות יקר יותר מניהול אותו הליך כתובע, ויש לקחת שיקול זה בבחינת האספקטים הפרקטיים של תיקי הפרת זכויות יוצרים.

נקודה נוספת לשים לב במצב זה היא שתפיסתם של בתי המשפט שונה מעט. אכן, בעלי זכויות רבים מאמצים לעיתים גישה תוקפנית ו"סחטנית" לעמידה על זכויותיהם, ופעמים רבות אכן נדמה כאילו הסאה הוגדשה.

למרות זאת יש לזכור, שהמקור לתביעות אלו נעוץ בהעתקת יצירה השייכת למישהו אחר, מבלי לשלם לו את שמגיע לו. זו ההפרה שדיני זכויות היוצרים נועדה למנוע.

עילת copyright misuse הינה עילה שכבר אומצה בארה"ב וככל הנראה תאומץ בקרוב גם בישראל, אולם עדיין טרם אומצה והמרחק אינו קצר. בתי המשפט לא ממהרים להושיט סיוע למי שהוכח כי עשו שימוש אסור ביצירה שאינה שלהם.

תמיד מומלץ לשקול את מכלול השיקולים בהחלטה האם לנהל הליך משפטי, אם לאו.

 

לא פגעתי באף אחד ולא גרמתי לאף אחד נזק. אני לא מפר שום זכות יוצרים

טעות.

עצם הפרת זכות יוצרים אינה תלוייה בנזק שנגרם לבעל זכות היוצרים. הפרה היא הפרה היא הפרה.

אכן, הפיצוי שעלול להפסק כנגדכם יכול להיות שונה במצבים בהם נגרם או לא נגרם נזק לבעל זכות היוצרים, וכך גם רלוונטיות הגנת השימוש ההוגן מושפעת גם משיקול זה, אולם כשלעצמו – שיקול זה אינו מהווה עילת הגנה אוטונומית.

 

היוצר נתן לי בעצמו עותק מהיצירה. ברור שמותר לי להשתמש בה

טעות.

למי ברור? למה ברור? איך ברור?

עצם מסירת היצירה לידיכם כשלעצמה אינה מעניקה לכם זכויות ביצירה אלא לכל היותר רשיון שימוש מוגבל. אם קיבלתם רשיון שימוש זה מצויין. השאלה שעליכם להוכיח זה מה כולל הרשיון והאם השימוש שביצעתם נעשה בהתאם לאותו רשיון. הנטל להוכיח – עליכם.

בידקו היטב האם הנסיבות או המסמכים שהוחלפו ביניכם מעניקים לכם רשיון, ופעלו בהתאם לתנאיו.

המומלץ ביותר – לא לסמוך על המזל אלא לקבל זכויות ו/או רשיון בצורה מפורשת ומסודרת.