בדיחה באינטרנט יכולה להיות לשון הרע

האינטרנט הינו כלי נהדר להפצה מהירה של בדיחות. אבל הנסיון מלמד אותנו שבדיחות לא מבוקרות יכולות להפוך ללשון הרע, הוצאת דיבה ואף חמור מכך – לעבירה פלילית. במאמר זה אציג לכם מצב כזה.

אתם בטח מכירים את כל האישורים הרפואיים שה"ממבו ג'מבו" בהם כל כך לא ברור שאנחנו עומדים מולם משתאים ולא מבינים מה כתוב פה. ארז גם הכיר אותם ורצה קצת לצחוק עליהם, והנה נקרה לידיו המקרה המתאים.

בינואר 2007 היה ארז חולה וקיבל אישור מחלה מהרופאה שלו. ארז לקח את האישור המקורי ועם חיוך גדול התיישב על הפוטושופ. אחרי עבודה קפדנית יצר במחשבו אישור מחלה בו היה כתוב באותיות לטיניות ב"אבחנה" – "סתם בלבל ת'מוח. בריא כמו שור. נתתי לו סתם כדורים שאני מקבלת עליהם עמלה". איזה קטע, הא?

ארז מיהר להעלות את האישור המצחיק לפורום 20 פלוס ב-www.fresh.co.il ונקרע מהדאחקות שרצו.

האישור המהונדס הגיע לידי כתב YNET שהעלה כתבה מזעזעת אודות הרופאה הרשלנית שניסתה לצחוק על החולה אבל הבדיחה שלה התפוצצה לה בפנים. הרופאה, ששמה ומספר הרשיון שלה נותרו על האישור (וברשותכם לא אצטטם כאן), הושעתה מעבודתה. אחרי שהמעשה של ארז התברר, הוצעה לה עבודתה חזרה, אבל היא לא יכלה לעמוד בכך ולא חזרה. הכתבה נמחקה מ-YNET.

אז מה יש לנו? בדיחה מצחיקה. חוסר תשומת לב לכבודם של אחרים. רופאה שפוטרה על לא עוול בכפה ואשר ספגה השפלות מכל עבר. האינטרנט במיטבה.

כפי שכבר ראינו בעבר, גם לבדיחות באינטרנט יש השפעה בעולם המציאותי.

נדמה לי שהנזק שנגרם לרופאה די בו כדי לטלטל אותנו ולהזכיר לנו כל מה שאנחנו עושים, גם באינטרנט, ואפילו כשאנחנו חושבים שזה רק בצחוק וגם אי אפשר לזהות אותנו, יש לו השפעות ממשיות, ופעמים רבות גם פוגעות באחרים.

במקרה הזה גם ארז נפגע. לפני יומיים ניתנה הכרעת הדין במשפטו הפלילי והוא הורשע בזיוף מסמך ובשימוש בו, והוא צפוי לעונש פלילי.

מסקנה: סוף מעשה במחשבה תחילה.

המאמר נכתב ונבדק ע"י עורך הדין יורם ליכטנשטיין ב-2008.

המאמר אינו המלצה ואין להסתמך עליו אלא לפנות לייעוץ ספציפי. הוא אינו מתעדכן בעקבות שינויי הפסיקה והחקיקה.

עודכן לאחרונה ב-3.1.2023.