הסכמה בגישור

מדריך למתגשר: ניהול הליך גישור קניין רוחני. אינטרסים

כולם מכירים את הסיסמה לפיה גישור מטרתו להגיע למצב של "כולם מנצחים" (WIN-WIN). במאמר הזה אבקש להדגים ולהדריך עד כמה ניתן וראוי לנצל גישור שכזה לטובת האינטרסים שלכם וסיום הסכסוך, במיוחד בהליכי דיגיטל וקניין רוחני.

הפתרון השיפוטי של סכסוך הנדון במערכת המשפט הינו פתרון מבוסס דין. ייקוב הדין את ההר. ההכרעה תבוסס על אדנים ענייניים ומשפטיים, מבלי לקחת בחשבון את האינטרסים השונים של הצדדים. אלא שפתרון סכסוך באמצעים גישוריים, ובמיוחד בתחומי הדיגיטל, אינטרנט וקניין רוחני, הוא פתרון שפעמים רבות מניב תועלת לא מועטה לצדדים שבחרו בו.

ככל שאתם צד לסכסוך שכזה, אתם מוזמנים לפנות למשרדנו המתמחה בתחום ואנו נשמח לסייע. אנא צרו קשר בדוא"ל yoram@y-law.co.il  או בטלפון 03-6133333.

 

הערכת האינטרסים על ידי המגשר – מה חשיבותה?

יסוד ראשון לכל מגשר בתחום הינו זיהוי האינטרסים והצרכים של הצדדים. הסיבה לכך ברורה. מגשר מיומן לא יהיה זה שיציע לצדדים פתרון לפי שיקול דעתו אלא כזה שישמע את הצדדים, יקשיב להם, יעמת אותם מול בוחן המציאות (כצד שלישי ולא קשור) ויאפשר להם להציע פתרון מתאים בעצמם.

התהליך מתחיל בשיחת הפתיחה – השיחה המשותפת. במהלכה, כל צד לגישור מספר את סיפורו ובהמשך מכריז מה היא עמדתו (בדרך כלל שתביעתו או הגנתו תתקבל במלואה).

מגשר טוב יודע שזו רק ההתחלה, וככל שהצד לגישור יבין זאת, יוכל אותו צד לקחת חלק פעיל בפתרון המוצע בעצמו.

לאחר שמיעת עמדות הצדדים מתנהלות ישיבות נפרדות. במהלכן, יקשיב המגשר לאינטרסים הרלוונטיים שכל צד יבטא בפניו. מה הם הצרכים של אותו צד, שהפתרון הגישורי צריך שיתייחס אליהם?

צד לגישור אשר מבין את המצופה ממנו, ידע למסור בידי המגשר את פירוט צרכיו והאינטרסים שלו בצורה מסודרת ומלאה, כך שהם יהוו חלק הכרחי מהסכם הגישור שיושג לבסוף. זו היא התחמושת שתסייע למגשר (ולצדדים עצמם) לסיים את ההליך בהסכמה (לא בפשרה. בהסכמה).

האינטרסים עשויים להיות פשוטים או סבוכים, גלויים או נסתרים, כלכליים או אחרים.

האינטרס הבסיסי של צדדים לסכסוך הוא אינטרס כלכלי – להרוויח את המירב (או להפסיד כמה שפחות) מההליך המשפטי. זה הוא נתון החוזר בכל הגישורים בנושאי סכסוכים בכלל וסכסוכי קניין רוחני פרט. לכן, דווקא אינטרס זה אינו מצריך פירוט והרחבה, שכן הוא ברור.

לעיתים לצד יש למשל אינטרס הנעוץ בסודיות הליך הגישור (כיוון ש"גוגל זוכר הכל" וחשיפת ההסדר בפני לקוחות עתידיים תפגע בו). מנגד, יתכן שלחברו יש דווקא אינטרס של פרסום ההליך ותוצאותיו (למשל בשל היותו תובע חוזר באותו עניין המבקש לבסס מוניטין של מי ששומר על זכויותיו). רק בהבנה של שני אינטרסים אלו תאפשר תפירת פתרון מתאים.

בהתאם, מגוון האינטרסים של הצדדים בגישורי קניין רוחני ודיגיטל יהיה רחב יותר וייחודי יותר מאשר אינטרסים של צדדים בסכסוך מסחרי רגיל. כלומר, כל השיקולים המסחריים חלים כמובן גם בענייננו. אולם סוג הנושא הספציפי מציף בפנינו אינטרסים שלא נמצאים ברגיל בתיקים "רגילים".

האינטרס יכול להיות קשור בשיווק עתידי של היצירות (אצל מי שעשוי להיות משתמש, לקוח פוטנציאלי או אפילו בידי צד שלישי), הוא יכול להיות קשור בהבנת זכויות הקניין הרוחני העומדות לזכות התובע ושמירה עליהן, הוא יכול להיות תוך שימוש ביכולות הנתבע כדי להניב לתובע רווחים נוספים וכן הלאה.

כך למשל, מתן קרדיט מתאים בעת פרסום היצירה הוא עמדה (מטרה) שיש בה אינטרסים ייחודיים שמרביתם אינם מוכרים למגשר (שאינו מומחה בתחום), ביניהם בניית מוניטין ו/או פרנסה עתידית מחד וקשר רגשי ליצירה מאידך.

האזכור של הזכות המוסרית מאפשר לי (עו"ד ליכטנשטיין, המחבר) להדגים את החשיבות בהיכרות התחום בעת ביצוע גישור. לפני זמן מה ישבתי (בגישור משותף עם מגשר נוסף שלא היה מיומן בתחומי הקניין הרוחני. אותו מגשר היה מרוכז ב"הפרת זכות יוצרים" אך אינטרס זה לא "דיבר" עם האינטרס שהתובע התייחס אליו – הקרדיט שגוי. רק בזכות ההבנה של אותה נקודה ייחודית, ניתן היה ליישב את אותו גישור בהסכמה כפי שעשינו.

דוגמה אחרת אף היא נחזית באחד מהגישורים שניהלנו (במאמר זה שונו עובדות ונתונים, על מנת לשמור על פרטיות הצדדים וזכותם לסודיות). שם התברר שהעילה לסכסוך נעוצה בכך שהתובע נפגע בשל תקלה משמעותית בטכנולוגיה של הנתבע בה הוא השתמש. בזכות ההיכרות עם התחום ושיתוף פעולה (כלומר, ביצוע גילוי מלא) מצד הצדדים, נפרשו בפנינו האינטרסים הרלוונטיים. על בסיסם ניתן היה להגיע לפתרון. הפתרון אליו הגענו נעזר בטכנולוגיה אחרת ששייכת לנתבע על מנת לחזק את הבטחון הכלכלי של התובע. פתרון זה לא היה קשור כלל לסכסוך עצמו, אולם התאפשר בשל איתור האינטרסים הרלוונטיים של הצדדים במהלך הגישור.

אחרון יש להדגיש. פעמים, גם גישורי קניין רוחני מסתיימים פשוט בפשרה, המשקללת את הסיכונים וסיכויים ומעניקה להם תג מחיר. היתרון במגשר מומחה בתחום, הוא שכחלק מהמשא ומתן לאותה פשרה עוברים הצדדים בוחן מציאות מקצועי-ענייני, והיותו של המגשר מומחה בתחום אך מסייעת בכך.

בהליך משפטי רגיל, בית המשפט מספר לצדדים מה הוא רואה בתיק רק בעת קריאת פסק הדין. אלא שבגישור יכולים הצדדים להעזר בבוחן מציאות מקצועי שאינו מחייב איש. הדבר מקל על הצדדים לשקול את הסיכונים שהם עומדים למולם, ולתמחר אותם.

באחד מהגישורים שערכנו, בוחן המציאות שבוצע לנתבע גרם להבנה שלעיתים מוטב יהיה לקנות את הסיכון ושלוט בו. לאחר בוחן המציאות בישיבות הנפרדות, החלו הצדדים מתקדמים האחד כלפי חברו עד להשגת הסכמה הדדית ביחס לפתרון לסכסוך.

 

המאמר נכתב ונבדק ע"י עורך הדין יורם ליכטנשטיין.

המאמר אינו המלצה ואין להסתמך עליו אלא לפנות לייעוץ ספציפי.

עודכן לאחרונה ב-27.12.2022.