תכנת מחשב וזכויות יוצרים

זכויות יוצרים באינטרנט ובתוכנה – 8 מיתוסים חשובים

רבים מלקוחותי "לקחו תמונות מהאינטרנט" (או מ"גוגל", לפי העניין) או "העתיקו מאמר מהרשת" בתום לב (כך סברו). כעת עלי לחלצם מתביעת הפרת זכות יוצרים רק בשל חוסר נסיונם בדיני אינטרנט.
מולם עומדים לוחות אחרים שהם בעלי מקצוע ויוצרים, אשר גילו שמקור פרנסתם נגדע ועבודותיהם ניטלות על ידי אחרים ללא כל התייחסות או תשלום.
במדריך זה אנסה לעזור לכל אחד מכם להכיר תחום זה של "זכויות יוצרים באינטרנט" בצורה קצת יותר מלאה, על מנת לנסות ולמנוע מכם ליפול לבורות שרבים אחרים נופלים בהם ולאפשר לכם להגן על זכויותיכם באינטרנט.
אתם מוזמנים לקרוא, לקבל טיפים פרקטיים והכי חשוב – להבין את זכויותיכם. אז הנה –

מיתוסים בזכויות יוצרים ומשמעותם האמיתית

1. "כל מה שנמצא באינטרנט (בגוגל) הוא לשימוש חופשי ואין בו זכויות"

הרי לא היו מעלים משהו לאינטרנט אם היו בו זכויות. בכלל לא סימנו עליו כלום, אז אין בו זכויות. לא?
אז זהו – שלא. למעשה, ההיפך הוא הנכון.
הפסיקה הישראלית במרבית המקרים רואה בכל טקסט, תמונה או עיצוב כיצירה מוגנת שיש בה זכויות. עליכם יפול הנטל להראות שאין הדבר כך או שהשימוש שעשיתם ביצירה לא היה מפר זכויות יוצרים.
טיפ מס' 1: עשו שימוש רק בתמונות ובטקסטים הנמצאים באתרי אינטרנט שמתירים שימוש זה, ובהתאם לתנאי אותם אתרי אינטרנט. קיראו את מסמכי ה"רשיון" וראו (או התייעצו עם עורך דין) שאתם פועלים בהתאם לו.

2. "קיבלתי מכתב תביעה על סכום עצום בגלל הפרת זכויות באתר שלי. מה עושים???"

קודם כל – נרגעים.
בודדים המקרים בהם בתי המשפט פוסקים סכומים שכאלו (או אפילו קרובים אליהם) בשל הפרת זכות יוצרים באינטרנט.
במרבית המקרים מדובר במכתבי דרישה של עורכי דין המתבססים על טענת הפרת זכות יוצרים באינטרנט נוקבים עורכי הדין בסכום המירבי שהחוק מעמיד לרשות מרשיהם (וכמובן ככל שהפסיקה מתחדדת, גם מכתבי ההתראה כבר אינם נוקבים בסכום המקסמילי אלא בסכום הנמוך ממנו, וגם זה יהיה גבוה מזה עליו ניתן להגיע להסכמה במרבית המקרים). במרבית המקרים סכום שכזה אינו סכום ריאלי, וסביר להניח שמקרה הפרת זכויות יוצרים באינטרנט יסתיים בסכום פיצוי נמוך בהרבה (תלוי בנסיבות כל הפרה – רק עורך דין מומחה בתחום האינטרנט יוכל לתת לכם הערכה של הסכום הרלוונטי בעניינכם).
טיפ מס' 2: ניתן להפחית את הסכום בצורה משמעותית ואולי אף לבטלו, בניהול משא ומתן נכון. פנו מיידית לעורך דין מומחה אשר ינחה אתכם כיצד לנהוג על מנת לצמצם את החשיפה והסכנה המשפטית.

3. "שילמתי על בניית אתר אינטרנט, אז זכויות היוצרים בו הן שלי"

גם כאן, בניגוד לדעה הרווחת, התשובה הבסיסית היא – לא.
חוק זכות יוצרים, 2007, קובע כי זכויות היוצרים בכל יצירה מוגנת הינן בידי היוצר ולא בידי המזמין.
אכן, אין ספק שמזמין היצירה זכאי לעשות בה שימוש, אך השימוש עשוי להיות מוגבל.
לכן, האתר שלכם. אבל בהחלט יתכן שאם לא דאגתם לכך בהסכם הרי זכויות היוצרים בו וביצירות שנכללו בו – אינן שלכם אלא קיבלתם רשיון שימוש בלבד.
טיפ מס' 3: דברו עם עורך דין טרם להזמנת העבודה, וודאו שמבחינה חוזית אתם מוגנים, כך שלמשל הזכויות ביצירה עוברות במלואן לידיכם עם ביצוע התשלום.

 

4. "אם אני מעתיקה פחות מ-15% מהמאמר זה בטח בסדר"

אני צריך לומר פעם נוספת "לא"?
אמנם החוק קובע כי רק נטילת "חלק מהותי" מהיצירה מהווה הפרת זכות יוצרים, אלא ש"חלק מהותי" מפורש לפי שיקול דעת השופט, והוא אינו מהווה רק חלק מספרי מוגדר. האחוזים שאתם שומעים מצוטטים מפעם לפעם אינם קבועים בחוק.
טיפ מס' 4: אל תעתיקו ואל תיקחו מאחרים אלא אם התייעצתם עם עורך דין המבין בזכויות יוצרים והוא אישר לכם שהשימוש שלכם אינו מפר זכות יוצרים באינטרנט.

5. "אם העליתי תמונה לבלוג שלי באינטרנט, בטח כל אחד רשאי לקחת את התמונה שלי"

ושוב התשובה היא לא.
חוק זכות יוצרים קובע כי אתם, היוצרים, רשאים למנוע כל שימוש ביצירה שלכם אשר נמנה על השימושים ברשימה המפורטת בחוק, אם המשתמש לא קיבל את הסכמתכם לכך.
מצאתם באינטרנט מישהו שהפר את זכויותיכם, פנו לעורך דין מומחה ועימדו על זכויותיכם. תוכלו להגיש תביעה בגין הפרת זכות היוצרים שלכם ולקבל פיצוי משמעותי.
טיפ מס' 5: קודם כל – תעדו. תעדו היטב הן את תהליך היצירה (וזכויות היוצרים שלכם ביצירה האינטרנטית) והן את ההפרה (צילומי מסך, עדות צד שלישי וכדומה). אל תפעלו דבר טרם תיעדתם תיעוד מלא.

6. "אבל כתבתי את שם הצלם. זה אומר שמותר לי להעתיק את הצילום לאתר האינטרנט שלי"

לא…
עלינו להבדיל בין "הזכות הכלכלית" לבין "הזכות המוסרית" (שגם היא זכות משפטית, על אף שמה). אלו שתי זכויות מקבילות ונפרדות. הזכות המוסרית כוללת בין היתר את הזכות למתן קרדיט (ציון שם הצלם, למשל).
אלא שהעתקה תוך ציון קרדיט אינה מפרה זכות מוסרית אך היא בהחלט מפרה את הזכות הכלכלית – הפרת זכות יוצרים.
טיפ מס' 6: בתי המשפט הישראליים פסקו שהעתקת יצירה לאתר אינטרנט בלי מתן קרדיט אינו יכול להיות שימוש מוגן בתום לב.
[הערה: דצמבר 2022: חוות דעת של משרד המשפטים מכירה לראשונה בשימוש הוגן שיבוצע גם ללא מתן קרדיט במקרים מסויימים. הנושא: זכויות במאגרי מידע של בינה מלאכותית – נושא מורכב שיש להתייחס אליו בנפרד]

7. "אני מקימה אתר אינטרנט חדש וחדשני. איך אני מגינה על הזכות שלי?"

במרבית המקרים לא תוכלי להגן על זכויות היוצרים ברעיון או בקונספט, גם אם הוא ייחודי.
עם זאת, יש זכויות בדרך ביטוי ספציפית של אותו רעיון. כלומר, ככל שתתקדמו ותפתחו את הקונספט הייחודי שלכם לאתר פעיל שיעוצב באופן מקורי ולא רק פונקציונלי – תוכלו להגן על הזכויות שלכם באתר הספציפי.
טיפ מס' 7: דאגו לפתח את הרעיון שלכם בצורה שתהיה קרובה ככל הניתן לביצוע הסופי, כך שתוכלו לקבל הגנת זכות יוצרים לרעיון שלכם לאתר אינטרנט.

8. "לקחו את היצירה שלי לאתר אינטרנט אחר בלי הסכמתי. מה עושים?"

הפתרון פשוט – גשו לעורך דין המתמחה בדיני זכויות יוצרים באינטרנט, הסבירו לו את המצב על בסיס ההוכחות שתעדתם (הן של היצירה והן של ההפרה) ותנו לו להגן על זכויותיכם.
עורך הדין יסביר לכם את הסיכונים והסיכויים ואם תחליטו – ינסח עבורכם מכתב אודות הפרת זכותכם. במכתב ידרוש עורך הדין (סביר להניח) הסרה של התוכן המפר וכן פיצוי (או כל סעד אחר שתנחו אותו לדרוש) ולאחר מכן תוכלו לנהל משא ומתן או לתבוע את המפר.
טיפ מס' 8: כשמדברים על פיצוי וסעד משפטי – רק עורך דין מומחה.

אם נושא זה מעניין אתכם, אשמח גם להמליץ בפניכם על המדריך לזכויות יוצרים, עם דגש על פיתוח ועיצוב אתרי אינטרנט, משחקים ואפליקציות. מדריך זה מתחלק למספר חלקים, ביניהם תוכלו למצוא את:

 

1. מבוא לזכויות יוצרים.

2. מה היא זכות יוצרים ולמי הבעלות בה?

3. תקופת זכות היוצרים, נחלת הציבור והזכות המוסרית.

4. הפרות וסעדים בגין זכויות יוצרים.

5. הפרת זכויות יוצרים – איך מתגוננים?

6. זכויות יוצרים באינטרנט ובתוכנה.