האם ניתן לתבוע אתכם בזכויות יוצרים על שימוש בממים?

"ממים" (Meme) הם תופעה אינטרנטית מרתקת שעיקרה רעיון מסויים המשוכפל ומופץ מאדם לאדם במסגרת שיח תרבותי מסויים, והוא למעשה משמש להעברת רעיונות תרבותיים שונים. אלא שהתפוצה הרבה של ממים באינטרנט מתעלמת גם מבעיות שגלומות בהם, כמו למשל הפרת זכות היוצרים של הצלם או הזכות לפרטיות (או זכות הפרסום) של המצולם.
במאמר זה אנסה להציג בפניכם את הבעיה ולהציע דרך לפתרון או לנקיטה בזהירות.
למשפטן בתחום דיני האינטרנט הבוחן ממים, עולות תהיות רבות באשר למעמדם המשפטי של ממים שכאלו ולבעיות שהם מעוררים.
כך למשל, כל מומחה קניין רוחני יסביר לכם שאם לא קבילתם את רשות היוצר – השימוש ביצירה מפר זכויות.
מם זכויות יוצרים
זה "מם"
בנוסף, חוק הגנת הפרטיות קובע כי שימוש בתמונתו או בדמותו של אדם לצרכי "ריווח" בלא הסכמתו מהווה גם הפרה של זכותו של האדם לפרטיות. הדין האמריקאי הרחיב זכות זו לפרטיות ככל שמדובר בידוענים גם לזכות הפרסום (היא הזכות שמוקנית לאדם לשלוט בהיקף ובאופי פרסום שמו ודמותו, במיוחד לצרכי יצירת רווח).
[הערת המחבר – מספר שנים לאחר כתיבת המאמר הוכרה זכות זו גם בפסיקה הישראלית, למשל בעניינו של סלבדור דאלי המנוח].
במרבית המקרים, ממים נוצרים על ידי אנשים פרטיים והם מהווים שיח תרבותי בעל חשיבות שמעודד העברת דעות ורעיונות בינינו, כך שגם אם מדובר בהפרת זכות יוצרים, במרבית המקרים תביעה בגין הפרת זכות יוצרים בתמונה שבלב המם – תדחה.
מייגן ריניאה מקקולו (המשתמשת בשם סימונס) נעצרה עקב נהיגה בשכרות ביולי 2010. זמן קצר אחר כך צילומה בתחנת המשטרה נכלל בין צילומי נשים אטרקטיביות (ככה אומרי בפוליטיקאי קורקט, לא?) בבלוג ומשם התמונה התגלגלה והפכה למם ברדיט תחת הכותרת “Wanted in 50 states”. משם התפוצה היתה עצומה, ועדיין – סימונס לא פעלה דבר. היא אמנם הגיבה וביקשה מאנשים "להתגבר על זה", אבל לא מעבר לכך.
אלא שממש לאחרונה הגישה סימונס תביעה כנגד אתר InstantCheckmate.com, אשר עשה שימוש בתמונה שלה תחת הכיתוב "Sometimes, the cute ones aren't so innocent" והמשיך והציע לרכוש בדיקת רקע על כל מי שתרצו בכך.
שימוש זה בתמונתה כבר הקפיץ את סימונס והיא הגישה תביעה. אמנם עורך דינה דיבר על הפרת זכויות היוצרים שלה, אך ברור שזו אינה העילה. כתב התביעה מתמקד, ובצדק, בהפרת זכות הפרסום שלה וזכותה לפרטיות.
cute ones not innocent
בסופו של דבר, הבאתי תביעה זו כקריאת אזהרה לכולנו.
ככל הנראה שימוש סביר בהיקף מסויים בתמונות לצרכי ממים יחשב כשימוש הוגן, גם אם תוגש תביעה (ומהמם למעלה אתם רואים שגם אני חושב כך).
אבל עסקים אשר מנצלים ממים לצרכיהם המסחריים מסתכנים פעמיים, ובמידה רבה של צדק. גם כאשר עושים שימוש בממים, יש לעשות בהם שימוש זהיר ומושכל, ולהזהר שלא לחצות את הקו הלא ברור בין שימוש הוגן לשימוש (מסחרי) אסור. אחרת, גם אתם עלולים לקבל תביעה כמו שהגישה סימונס.
אתם מוזמנים לקרוא עוד על זכויות יוצרים, בקישור.

המאמר נכתב ב-2014 ונבדק ע"י עורך הדין יורם ליכטנשטיין. המאמר הושאר באתר בשל העניין שבו ויתכן שאינו עדכני.

המאמר אינו המלצה ואין להסתמך עליו אלא לפנות לייעוץ ספציפי.

עודכן לאחרונה ב-5.1.2023.