
האם כבר הכנתם מדיניות בינה מלאכותית לעסק שלכם? וקוד אתי?
השימוש בבינה מלאכותית בעסקים שלא התאימו את עצמם לכך, דומה לנהיגה ברכב ללא בלמים. מספיק שעובד אחד לא שם לב, טעות אחת והנזק נגרם.
למה בכלל לדבר על זה עכשיו?
כבר לא צריך לספר לכם שהבינה המלאכותית חודרת לכל פינה בעולם העסקי. אם לפני 10 שנים כולם היו בהיסטריה ליצור נהלי אבטחת מידע ופרטיות, היום (2025) עסקים שמעדיפים למנוע תקלות משפטיות יודעים לנסח וליישם מדיניות ארגונית לבינה מלאכותית וקוד אתי ארגוני תואם.
גם באירופה (EU AI Act) וגם בישראל כבר נמצא חקיקה ורגולציה משמעותיות המטפלות בנושאי הבינה המלאכותית. בנוסף, בתי המשפט נתקלים מדי יום ממש בתקלות שנגרמו עקב שימוש שגוי וחסר הבנה בבינה מלאכותית (ואולי אפילו בידי מומחים לה).
הבעיה כמובן היא שמי שלא טיפל בבעיה, יגלה שהרבה יותר יקר לתקן בדיעבד את הפער העסקי והמשפטי מאשר לטפל בו ולהתכונן, מראש.
למה זה קריטי דווקא לעסקים קטנים ובינוניים?
חברות ענק מחזיקות מחלקות "ציות" וצוותי "רגולציית בינה מלאכותית". בעסקים קטנים ובינוניים, כך אנחנו מגלים, תיקון בדיעבד של משגים משפטיים עלול לכרוך הוצאה ועלויות שהמשמעות שלהן דרמטית.
סמסונג כבר גילתה שעובדים שלא מכירים מספיק את המאטריה ואת הסכנות ולא עברו השתלמויות בנושא יכולים לגרום נזק לא מבוטל בהדלפת סודות מסחריים חשובים (ראו כאן). בעקבות המקרה הזה סמסונג כמובן שינתה את מדיניות הבינה המלאכותית הארגונית שלה. אבל התקלה? כבר קרתה!
מה הם הסיכונים המרכזיים?
יש כמה תחומים בהם אי היכרות עם הטכנולוגיה, מגבלותיה והסיכונים שגלומים בה יכולה לגרום לנזקים עסקיים.
אחד מהם, כבר ראינו, הוא אובדן סודות מסחריים (כאשר נעשה למשל שימוש במערכת איטרטיבית ולומדת שאינה מוגבלת לשרתי המפעיל).
סיכון אחר יכול להיות אובדן משמעותי של מוניטין בשל התקלות העסקיות שיתפרסמו ויציגו את העסק בצורה לא מקצועית ולא אטרקטיבית.
וכמובן קיימים סיכוני פרטיות ואבטחת מידע, בכלל ובמיוחד לאור תיקון 13 שיכנס לתוקף בחודש אוגוסט הקרוב.
עמודי-התווך של מדיניות בינה מלאכותית ארגונית וכללי אתיקה תואמים:
- מיפוי שימושים ומודלים: בראש וראשונה תכירו את השימושים שלכם ושל עובדיכם בבינה מלאכותית. גם השימושים העסקיים אבל לא רק. גם השימושים הפרטיים. בנוסף, תעדו וצרו מאגר מסודר של כלי בינה מלאכותית רלוונטיים (גם אם אינם ברורים מאליהם) וראו מה השימושים המתבצעים או שעלולים להתבצע באמצעותם.
- הערכת סיכונים: על בסיס זה שבו עם אנשי מקצוע משפטיים וטכנולוגיים וצרו טבלת סיכונים פוטנציאליים לשימושים ולכלים השונים. לאחר מכן העריכו כל אחד מאותם סיכונים לפי מידת חומרתו וסכנת התממשותו. לצורך זה מומלץ להשתמש בכלים שהמכון הלאומי לסטנדרטים ותקנים האמריקאי (NIST) מעמיד לרשותנו דוגמת AI RMF (ראו כאן).
- הגדרת והבנת עקרונות הליבה החשובים: חשוב למקד את עינינו בעקרונות הליבה אשר להם חשיבות דרמטית בנושאי בינה מלאכותית. עליהם נמנים למשל עקרונות כמו שקיפות, הסכמה מודעת, פרטיות, מניעת/צמצום הטיות, אחריותיות ואנושיות (Man in the Loop). יש לנסות לברר כיצד ניתן לעמוד באותם עקרונות ודומיהם במסגרת השימוש המסחרי של העסק בבינה מלאכותית ולשלב אותם בנהלי העסק.
- יצירת נהלים, מדיניות בינה מלאכותית וקוד אתי: על בסיס אותן הבנות יש ליצור סט של נהלים שיותאמו לתפקוד וצרכים של העסק שלכם ולאחר מכן יש לבטאם בקוד האתי הארגוני מצד אחד (כלומר: רשימת עקרונות מנחים וכללים כיצד לכבד אותם) ובנוסף ליצור מדיניות בינה מלאכותית פנימית (שתנחה את העובדים כיצד עליהם להשתמש בכלים הטכנולוגיים הרלוונטיים).
- מנגנוני פיקוח וביקורת שוטפים: השלב הבא יהיה שלב שמטרתו לוודא שכל מה שהכנו וכתבנו – מתבצע. יש לבדוק כיצד נוכל להפעיל מנגנוני פיקוח ובדיקה, שיוודאו שהכללים שהכנו לא נשכחים ונזנחים. לא כדי "לתפוס אשמים" אלא כדי למנוע את הנזק המסחרי לעסק שלנו.
- הדרכות עובדים: במקביל ניצור או נרכוש סדנאות והדרכות עובדים לשימוש יעיל ומועט בתקלות בכלי בינה מלאכותית. הדרכות על כלים טכנולוגיים זמינים ויעילים ועל הנדסת הנחיות (Prompt Engineering) יאפשרו גם שימוש יותר יעיל ויותר נכון בכלים, גם השגת תוצאות טובות יותר וגם יקטינו את הסיכונים שגלומים בטכנולוגיה.
- הטמעת העקרונות בהסכמי ספקים: מטבע הדברים, גם ספקים שלנו משתמשים בבינה מלאכותית. אם נעזר בשירותיהם ולא נוודא כי הם יודעים כיצד לעשות זאת, הנזק שהם יגרמו – יחול גם עלינו. לכן, כפי שיצרנו פרק ייעודי להגנת הפרטיות בהסכמי ספקים, יש ליצור פרק נוסף שיתייחס לבינה מלאכותית ויאפשר לנו להקטין את הסיכון בהתקשרות עם אותו ספק ביחס לבינה מלאכותית.
ומה יצא לכם מזה?
בתור עורך דין, אני לא מתעייף מלהסביר כמה יותר יעיל למנוע את קרות הסיכונים מאשר להתמודד איתם אחרי התממשותם. קנסות ופסקי דין כואבים, אובדן לקוחות, נזקים והוצאות. כולם הם סכנות שהאמור מעלה ימנע (או לפחות יצמצם).
אבל בואו נסתכל על הצד השני. משתמש יעיל ומיודע בבינה מלאכותית יוכל לחסוך שעות עבודה רבות מדי חודש, וכמובן – Time is money.
אז מה עושים עכשיו?
התשובה לכך פשוטה. ניגשים לעורך דין מומחה ומתחילים תהליך שיותאם לעסק שלכם לכתיבת ויישום מדיניות בינה מלאכותית ועקרונות שימוש אתיקה בטכנולוגיה.
ואם אתם מחפשים עורך דין מומחה – הגעתם למקום הנכון 😊
צרו איתנו קשר באתר או במייל [email protected] ונוכל לסייע לכם.
האמור במאמרים השונים באתר הינו הסבר כללי, אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.
בכל מקרה ספציפי יש להעזר בבעל מקצוע המתמצא בתחום והאמור באתר אינו יכול לספק פתרון לבעיה ספציפית.