קיבלתי מכתב הפרת זכויות יוצרים – הצילו!!

קיבלתם מכתב הפרת זכויות יוצרים או תביעת זכויות ואתם בלחץ. מה עושים? בעל הזכויות תובע 300,000 ש"ח… מאיפה תביאו את הכסף?
אז תירגעו. שבו וקיראו מאמר זה ואני אסביר לכם כיצד מתמודדים.
אפתח בסוף – אין דרך אחת בה צריך לפעול כיוון שלכל מקרה נסיבותיו הוא. במאמר זה אבדוק כמה סוגי הגנות וטיעונים שעומדים לזכותכם במטרה שלא לשלם פיצוי, או לפחות (גם אם תחליטו לבסוף לשלם) שהפיצוי יהיה מינימאלי.
  1. קודם כל בידקו היטב מה בעל הזכויות רוצה: מה כתוב במכתב; לאילו יצירות הוא מכוון וכדומה. האם אלו היצירות שהועתקו על ידיכם?
  2. האם הן בכלל יצירות מוגנות? לאחרונה (במועד כתיבת המאמר) ישנה פסיקה רבה יותר ויותר ביחס לתמונות, למאמרים וליצירות דומות שקובעת שיצירות פונקציונאליות מסוייימות אינן מוגנות בזכויות יוצרים. אכן, לא כל יצירה טכנית לא תהיה מוגנת, ויתכן שגם יצירה עובדתית תהיה מוגנת בזכות יוצרים בשל הביטוי המקורי, אולם זו נקודה שחשוב לבדוק אותה.
  3. וודאו היטב – מה הטענות וההוכחות שהציג בדבר בעלותו בזכות ביצירה וכדומה. פעמים רבות ראיתי מכתבים שקריאה קצת יותר רצינית בהם מגלה שלכותבם כלל אין זכות לתבוע אתכם.
  4. לאחר מכן נסו לאתר את מקור היצירה. אם למשל מדובר בתמונה, האם לא לקחתם אותה בעבר מויקיפדיה בכלל? האם לא קיבלתם אותה מצד שלישי ידוע? ואולי הוא בכלל הצהיר בפניכם שהוא בעל הזכויות ביצירה?
  5. בידקו גם את הרשיון שהיה צמוד ליצירה וראו – אולי אתם בכלל עומדים בתנאי הרשיון? לעיתים באתרי תמונות בתשלום מותר לעשות שימוש בתמונות בלי תשלום בכפוף למתן קרדיט כזה או אחר, לעיתים באתרי מאמרים מותר לצטט את המאמרים בכפוף למתן קישור עם קרדיט וכדומה.
  6. לאחר מכן ראו מה השימוש שאתם ביצעתם ביצירה המוגנת – האם זה הוא שימוש המוגן בדרך כלשהי כשימוש הוגן? אולי זו הפרת זכות יוצרים אך עומדת לזכותכם הגנה?
  7. ואולי עומדת לזכותכם הגנה מסוג אחר? החוק מקים מספר סוג הגנות, ומומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום ייחודי זה של זכויות יוצרים על מנת שניתן יהיה לנסות ולאתר את ההגנה שאולי מתאימה לכם.
  8. בידקו מה הנסיבות הנוספות, כגון – הרווח שנצבר לכם (או שלא נצבר כלל), היקף היצירה המועתקת (כל המאמר או רק חלקו הקטן), משך השימוש ביצירה וכדומה. פעלו במהירות להסרת היצירה, תוך מתן תשובה לפונה אליכם המנמקת את עמדתכם ומודיעה על ההסרה.
שימו לב – תשובה ראשונית זו שלכם היא בעלת חשיבות רבה ביותר ויהיה לה משקל מכריע בהמשך המשא ומתן.
פעמים רבות אני נתקל בנתבעים שניסו לחסוך בעלות עורך דין והשיבו תשובה שהזיקה להם במהלך המשא ומתן או ההליך המשפטי שהתנהל לאחר מכן. המלצתי החמה – גשו לעורך דין המתמחה בדיני זכויות יוצרים ובהפרתן, על מנת שלא תגרמו לעצמכם נזק מיותר.
ואחרון – קחו בחשבון סיכויי עלות מול תועלת.
מצד אחד, לא נעים לבזבז כסף רב על ייצוג משפטי ולקחת סיכון של דיון בבית משפט בתביעת הפרת זכויות . מצד שני, פעמים דרישת התובע הינה כה מופרכת, שההגנה על עצמכם אולי תעלה לכם כסף, אך בדיעבד תתברר כטקטיקה המוצלחת ביותר. הכל – כפוף לנסיבות כל מקרה ומקרה.
בהצלחה.

המאמר נכתב ב-2012 ונבדק ע"י עורך הדין יורם ליכטנשטיין.

המאמר אינו המלצה ואין להסתמך עליו אלא לפנות לייעוץ ספציפי. 

עודכן לאחרונה ב-9.1.2023.