הפרת זכויות יוצרים בהחלפת תוכנה – זהירות

במאמר זה אני מבקש להפנות את שימת לב בעלי עסקים לחשיפה שקיימת בהפרת זכויות יוצרים כאשר זכות יוצרים מופרת שלא במתכוון. בדוגמא למטה נעסוק בהחלפת תוכנות בבית עסק שבוצעה באופן רשלני.

קוואנטום סיסטמס (Quantum Systems Integrators, Inc.) סיפקה בעבר תוכנות לספרינט נקסטל (Sprint Nextel Corp.), אך ההסכם בינן נסתיים לבסוף (ולא אכנס לפרטים שאינם רלוונטיים). לאחר סיום הקשרים ביניהם, אנשי נקסטל לא ביצעו את הפעולה הנדרשת, לא מחקו את התוכנות ולא וידאו כי אין ברשותם עותקים מפרים של התוכנות אלא פשוט חדלו לעשות בהן שימוש.

בדיעבד התברר כי בספרינט נותרו מספר מחשבים מהם לא נמחקה התוכנה של קוואנטום, על אף שלא נעשה בה שימוש. עם הדלקת המחשב היתה התוכנה של קוואנטום מועלה אוטומטית ל-RAM של המחשב הרלוונטי, למרות שעובדי ספרינט לא עשו בה שימוש. עצם ההעלאה לזכרון ה-RAM (העלאה אוטומטית כזכור, שאינה נשלטת על ידי אנשי ספרינט) גרמה לכך שקוואנטום קיבלה הודעה מאותם מחשבים כי בוצעה גישה לתוכנה.

קוואנטום הגישה תביעה נגד ספרינט, ובית המשפט לערעורים במחוז הרביעי אישר כי מדובר בהפרת זכות יוצרים. בגין הפרת זכויות יוצרים של קוואנטום פסק בית המשפט האמריקאי פיצוי בסך של 69,000$ ביחס ל-8 מחשבים מפרים ועוד שכ"ט עו"ד גבוה (400,000$. מכובד, לא? גם אני רוצה).

החשיבות בפסק הדין היא הן בכך שעותקי ה-RAM נחשבו כקבועים מספיק כדי להוות הפרת זכות יוצרים על ידי העתקה, בניגוד למצבים בהם נוצר עותק RAM פאסיבי כמו למשל במחשבי ספקי אינטרנט (ISP) כך שזו אינה נחשבת כהפרה. שאלת האחריות בגין הפרת זכויות בעותקים זמניים (transitory) דוגמת זכרון ה-RAM היא שאלה ידועה במשפט ופעמים רבות אנו רואים בה דעות שונות ובעייתיות. דוגמא לכך היא פסק הדין בעניין Cartoon Network v. CSC שחזר על הלכת MAI systems v. Peak Computer שקבע שעל אף שהעתק RAM הינו העתקה של יצירה, הרי אינו מהווה העתק על פי חוק.

בנושא זה חשוב גם להזכיר את התייחסותו של חוק זכויות יוצרים החדש לנושא בסעיף 26 לו, שקובע כי "העתקה זמנית … של יצירה מותרת אם היא מהווה חלק בלתי נפרד מהליך טכנולוגי שמטרתו היחידה היא לאפשר העברה של היצירה בין צדדים ברשת תקשורת … או לאפשר שימוש אחר כדין ביצירה…"

המסקנה החשובה מפסק דין זה לבעלי עסקים הינה זהירות בתחום ניהול הקניין הרוחני וזכויות היוצרים בעסק. שימו לב באילו תוכנות אתם משתמשים, אילו רשיונות שימוש יש לכם והקפידו להסיר (לא רק לא לעשות שימוש) בתוכנות שאינכם אוחזים ברשיון שימוש בהן. אחרת, אתם חשופים לטענות בגין הפרת זכויות יוצרים.

המאמר נכתב באוגוסט 2009 ונבדק ע"י עורך הדין יורם ליכטנשטיין.

המאמר אינו המלצה ואין להסתמך עליו אלא לפנות לייעוץ ספציפי.

עודכן לאחרונה ב-5.1.2023.