נפגעת מלשון הרע?

  • פרסמו עליך או על העסק שלך ביקורת שלילית ברשתות חברתיות?
  • במסגרת ויכוח פגעו בשם הטוב שלך?
  • טוענים שהוצאת דיבה על אחר ודורשים ממך פיצוי גבוה?

אם ענית "כן" לאחת או יותר מהשאלות הגעת למקום הנכון.

משרדנו מתמחה בנושא הוצאת דיבה ולשון הרע (גם בדיגיטל) ואנו נשמח לעזור לך.

אני יורם ליכטנשטיין ואני עורך דין המתמחה בתחום (באינטרנט ומחוץ לה) ובעל נסיון של כמעט 30 שנה.

כיהנתי כיושב-ראש ועדת הקניין הרוחני הארצית, ועדת דיני האינטרנט הארצית בלשכת עורכי הדין, הפורום למשפט וטכנולוגיה כולם בלשכת עורכי הדין בישראל. אני מרצה בנושאים אלו באוניברסיטאות, מכללות והשתלמויות שונות וגם בלשכה עצמה. אני מייצג ומייעץ במסגרתם שנים ארוכות וזכיתי בהצלחות רבות עבור לקוחותיי. אשמח לסייע גם לך.

ניתן ליצור איתי קשר בטלפון 03-613333 בדוא"ל או באמצעות עמוד ה"צור קשר"  ואשמח לענות לכל שאלה.

אתם מוזמנים לקרוא על השירותים שאנו מציעים ללקוחותינו וגם ללמוד על לשון הרע והוצאת דיבה. על כך במאמרים שכתבנו (ראו הפניה למאמרים בתחתית העמוד).

לשון הרע מציפה את הרשתות החברתיות. אנחנו נעזור לכם

"שיימינג" (לדעתנו על התופעה ראו בדה מארקר) ולשון הרע היא תופעה שמציפה את הרשתות החברתיות והרשת. ביקורות על עסקים, התקפות נגד אנשים וגם זעקות לעזרה של נפגעים. פעמים רבות התוצאה היא חריפה ופוגעת. בעמוד זה נציג בפניכם את הבעיה ונסביר כיצד אפשר להתמודד איתה.

לכל אדם יש זכות לשם טוב. לכל אדם יש גם זכות לחופש ביטוי. הבעיה נוצרת במקום בו חופש הדיבור של האחד פוגע בזכותו של האחר לשמו הטוב. כיצד יקבע בית המשפט מה עדיף?

החוק הרלוונטי הוא חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965. החוק קובע שאמירת  דברי לשון הרע זו עוולה אזרחית ולעיתים גם עבירה פלילית.

"לשון הרע" היא דבר מה שפרסומו עלול להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצידם; לבזותו בשל מעשים או תכונות המיוחסים לו; לפגוע במשרתו, בעסקו או במקצועו וכן לבזות אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, מינו או נטייתו המינית.

מכאן, די ברור שבמרבית מקרי ה"שיימינג" ובוודאי כאשר אנו מבקרים או תוקפים אחרים, כדאי לנו להזהר בדברינו.

ברור גם שאם אמרו על העסק שלנו דברים שפוגעים בפרנסתנו, החוק מקנה בידינו כלים להגן עליו.

למדריך שחיבר עו"ד ליכטנשטיין על שיימינג ראו בעיתון הארץ.

[לשקול עם ניר אם להשאיר קישורים חיצוניים למאמרים שכתבתי במקומות אחרים]

פרסום – מתקיים גם ברשתות חברתיות

נתחיל מהסוף – דברים שנאמרים ברשתות חברתיות מהווים פרסום בהתאם לחוק. היום כבר לא ניתן לטעון אחרת. יותר מכך, הפסיקה כבר קבעה ששיתוף (SHARE) ובמקרים מסויימים גם חיבוב (LIKE) עלול להחשב כפרסום.

לא רק הכותב אחראי, יתכן שגם מנהל הקהילה הרלוונטית

הגולש או כל אדם אחר שפרסם בעצמו דברים על אחר – אחראי לדבריו. קל ופשוט.

אולם יתכנו מצבים בהם גם אחרים אחראים לפרסום שבוצע בקבוצה שלהם.  בתי המשפט כבר הכירו באחריות של מנהלי קהילות לדברים שהתפרסמו בקבוצות שלהם. אמנם אחריות תלויית נסיבות, אבל בהחלט אחריות ישירה של המנהלים!

קיימות הגנות והקלות, אם תדעו להזהר

מצד שני, החוק קובע מספר הגנות. כלומר – גם אם מה שפורסם אכן היה לשון הרע, עדיין יתכן שפרסומו – מוגן. טענות הגנה אפשריות יכול ויהיו:

  • "אמת דיברתי": המחייבת הוכחתם של שני יסודות: 1. היות הדברים אמת, 2. קיומו של עניין לציבור.
  • "תום לב": כפי שיפורש על ידי בתי המשפט ובהתאם לחזקות השונות הקבועות בחוק. על פניו, הבעת דיעה בה אוחז האומר כשהיא מסתמכת על עובדות ומבהירה כי היא דיעה בלבד – תהיה הגנה.

לשון הרע והאנונימיות באינטרנט

גם אם פורסמו עליכם דברים פוגעים ולמפרסם לא עומדת כל הגנה, ברור שלאתר את הדובר לא תמיד יהיה קל ופשוט. הגשת תביעה כנגד אותו אלמוני אינה דבר של מה בכך ופעמים רבות לא תתאפשר.

משרדנו יסייע לכם למצוא את הפתרון המתאים בנסיבות שלהם. למשל – הודעה והסרה המופנית לבעל הפלטפורמה על הפרסום הפוגע. ככל שהלה לא הסיר את הפרסום, רשימת הנתבעים – התרחבה.

כמה כסף ופיצויים תוכלו לקבל על תביעת הוצאת דיבה?

הכלל הבסיסי במשפט האזרחי הוא שבתביעה אפשר לקבל פיצוי על נזק שנגרם בפועל בלבד.

עם זאת, ביחס לעילה זו החוק קובע חריג – פיצוי ללא הוכחת נזק עד 50,000 ש"ח (הסכום עומד כיום על כ-74,000 ש"ח, וממשיך להיות מוצמד). עוד קובע החוק שאם נוכיח שהדברים פורסמו ב"כוונה לפגוע" הפיצוי יוכפל. שימו לב, זו תקרת הסכום, ובמרבית המקרים הסכום שנפסק בפועל נמוך ממנה.

בקביעה מה צריך להיות הסכום שוקל בית המשפט שיקולים שונים. למשל – התנהגות המפרסם לפני ואחרי הפרסום, כוונתו של המפרסם כפי שהיא מתבטאת בפרסום ובעובדות, התעקשות המפרסם לטעון טענות הגנה שנדחו ועוד. בפועל, מחקרים שונים מראים שהסכומים בפסיקה משתנים בצורה דרמטית מזניחים במקרים מסויימים לגבוהים מאוד באחרים. לכן מומלץ לשקול היטב את גובה הסכום שנתבע, ולהתאימו למקרה שבפנינו.

איך מגנים על זכויותיכם?

אם מישהו פגע בכם ועשה זאת באופן פומבי, אתם מוזמנים ליצור קשר איתנו (בסרגל האדום למטה, בדוא"ל או בטלפון 03-6133333) ונעזור לכם לשמור על זכויותיכם.

אם אתם פגעתם באחר שהחליט לתבוע אתכם, גם אז הגעתם למקום הנכון. אנחנו נוכל להגן עליכם ככל האפשר. צרו איתנו קשר מהר.